fallback

Volkswagen: Няма да се поддадем на провокациите на Tesla за цените

Въпреки коментарите на Оливер Блуме сред дилърите вече се носи слух за голямо ценово покачване на моделите на Porsche

10:13 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Volkswagen Group няма да се подаде на провокациите на американския електромобилен производител Tesla Inc. относно ценовите намаления на моделите, предприемайки подобни действия, заяви главният изпълнителен директор на германския автомобилен концерн Оливер Блуме. Той добави, че неговата компания няма да води ценова война.

„Имаме ясна ценова стратегия и разчитаме на нейната надеждност“, споделя Блуме в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. „Вярваме в силата на нашите продукти и марки“, добавя германецът.

Volkswagen иска да бъде „водещ световен" доставчик на електрически автомобили, но това трябва да се постигне чрез „печеливш растеж", изтъква още Блуме.

Porsche повишава цените

Най-рентабилната марка в германската автомобилна група, Porsche AG, се противопоставя на международната тенденция при електромобилните компании, като повишава цените на своите автомобили. Брандът също се управлява директно от Блуме, припомня Automobilwoche. Източници посочват пред медията, че Porsche готви голям скок на цените.

Сред дилърите вече се носят слухове, че базираната в Цуфенхаузен компания иска да увеличи цените на своите модели с до шест процента.

„Коригирането на цените при промяна на моделната година е стандартна процедура в индустрията. Цените, приложими за следващата моделна година, се очаква да бъдат публикувани през март“, отговаря Porsche на въпрос на Automobilwoche.

Намаляване на цените „по-бързо и по-брутално"

Въпреки това решението на Tesla не бива да се пренебрегва. „Намаляването на цените идва по-бързо и по-брутално от очакваното. Tesla вероятно се стреми да изтласка конкурентите от пазара“, смята Антоан Вейл, партньор в консултантската компания Simon-Kucher & Partners.

Според Фабрис Камболив, изпълнителен директор на френската марка Renault, ако някой намали цените на автомобилите с десет процента или повече в рамките на една седмица, това се отразява на остатъчните стойности и вреди на съществуващите клиенти.

„Стабилността е важна за нас. Но може да се предвиди, че цените на електромобилите ще бъдат подложени на контрол“, добавя Камболив.

Пионерът при електрическите автомобили Tesla понижи цените на своите базови модели в Китай, САЩ и Европа с оглед на засилващата се конкуренция, най-вече от страна на китайските концерни.

През декември Volkswagen предупреди, че нарастващите цени на енергията вече притискат търсенето на електромобили в Европа през последните месеци, въпреки че растежът в САЩ компенсира забавянето. Продажбите на електрически превозни средства в Европа продължават да растат, но са „загубили импулса си“, сподели тогава Томас Шмал, главен изпълнителен директор на звеното на Volkswagen за компоненти.

Северноамериканският пазар „се развива малко по-бързо, отколкото очаквахме, през последните месеци“ в резултат на стимули като Закона за намаляване на инфлацията (IRA), добавя Шмал. Очаква се търсенето в Европа да се възстанови в средносрочен до дългосрочен план, изтъква още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 31.01.23 г.
fallback
Още от Новини виж още