IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nio ще изгради 1000 станции за смяна на електромобилни батерии в Китай през 2023 г.

Така общият брой на инсталираните от компанията съоръжения в страната ще достигне 2300, надхвърляйки декемврийските прогнози за растеж от 400 станции

11:04 | 21.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският електромобилен стартъп Nio Inc. планира да изгради 1000 станции за смяна на батерии в Китай през 2023 г., с което ще увеличи общия брой на тези съоръжения до 2300 към края на годината, заяви основателят на компанията Уилям Ли, цитиран от Ройтерс.

Nio ще изгради 400 станции за смяна на батерии по основните национални пътища и 600 броя в градските райони с фокус върху градовете и окръзите от трето и четвърто ниво (административни деления, където трето ниво се отнася за 2851 административни единици със средна площ 3400 квадратни километра и средно население 500 хиляди души; а четвърто ниво – за 39 864 административни единици със средна площ 240 квадратни километра и средно население 35 хиляди души – бел. ред.), изтъква Ли в публикация в социалната медийна платформа на Nio.

Решението на компанията бележи своеобразно разширение на нейния план, обявен през декември, за добавяне на 400 станции през 2023 г. Лу изтъква, че повечето от тези съоръжения са необходими за подобряване на потребителското изживяване след неговата визита до Североизточен Китай и до градовете в Джъдзян.

Станциите на Nio позволяват на водачите на електромобили бързо да заменят изтощените батерии с напълно заредени, вместо да включват автомобила в обществено зарядно устройство. Смяната може да помогне за смекчаване на нарастващата натовареност на електрическите мрежи, тъй като електрическата мобилност привлича все повече привърженици, като експертите предупреждават, че методът на Nio може да се развие значително само ако батериите станат стандартизирани за цялата индустрия.

Nio е сред малкото производители на електромобили, които залагат на смяната на батерии като едно от основните решения за захранване на електрически автомобили. Американският ѝ конкурент Tesla Inc. отхвърли технологията като "изпълнена с проблеми и неподходяща за широкомащабна употреба".

В края на миналата година Nio успя да премине границата от 300 хил. продажби, като се очаква само през тази година компанията да продаде още толкова електрически коли. Това обаче ще изисква месечен темп на продажби от около 25 хил. автомобила вместо сегашния от 15 хил. коли на месец.

Nio планира да пусне 5 нови модела само през първата половина на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още