IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли Монголия в „новия Китай“ за електромобилните суровини?

Необходими са повече инвестиции, за да се отключи „огромният потенциал“ на страната, изтъква монголският вицепремиер Амарсайхан Сайнбуян

19:07 | 09.02.23 г. 2
Медна мина в Южна Монголия. Източник: Bloomberg L.P.
Медна мина в Южна Монголия. Източник: Bloomberg L.P.

Богатата на ресурси Монголия се позиционира като алтернатива на Китай при доставките на метали и други полезни изкопаеми, използвани в сектора на възобновяемата енергия, но се нуждае от помощ от чуждестранни инвеститори, за да развие необходимата миннодобивна инфраструктура, споделя пред Nikkei монголският вицепремиер Asia Review Амарсайхан Сайнбуян.

„Ние ще бъдем един от основните играчи [при жизненоважните минерали], сигурен съм, но това ще отнеме време“, изтъква Сайнбуян по време на визита в Лондон по случай отбелязването на 60-годишнината от дипломатическите отношения между Великобритания и Монголия. „Монголското правителство е отворено за всякакъв вид инвестиции и партньорства“, добавя той.

Метали като мед, никел, литий и кобалт играят важна роля в производството на електромобили, както и редкоземните минерали, където Китай има водеща роля като основен износител.

Националната геоложка служба на Монголия е регистрирала залежи от 61,4 млн. тона мед и 3,1 млн. тона редкоземни минерали към юли 2022 г. Миналата година мината Oyu Tolgoi в Южна Монголия – където се намира един от най-големите известни залежи на мед в света – получи одобрение за започване на подземни операции.

Според Сайнбуян отключването на „огромния потенциал“ на Монголия за доставка на минерали, които са от решаващо значение за зеления преход, ще изисква помощ от чуждестранни инвеститори в разработването на екологична и енергийно ефективна миннодобивна технология.

„Страна като Германия, както и европейски и като цяло западни производители, се интересуват от осигуряването на суровини, особено на стратегически важни минерали и редкоземни елементи“, тъй като се стремят да намалят зависимостта си от Китай, изтъква Сайнбуян. „Трябва да капитализираме“ това, добавя той.

Планирани са няколко посещения на високо ниво в Германия, за да се обсъди сътрудничеството по тази тема, посочва още Сайнбуян. Германия, водещ производител на превозни средства, наблюдава потенциала на Монголия повече от десетилетие, съосновавайки Германо-монголския институт за ресурси и технологии.

Когато германският канцлер Олаф Шолц приветства монголския министър-председател Лувсаннамсрайн Оуюн-Ердене в Берлин миналия октомври, той каза, че Монголия ще бъде „важен партньор“ за „много суровини“ в стратегията на Германия за диверсификация, но подчерта, че трябва да бъдат идентифицирани конкретни проекти.

Минното дело представлява приблизително една четвърт от брутния вътрешен продукт (БВП) на Монголия през 2021 г. и 29,6% от приходите в държавния бюджет на страната, става ясно от данни на Инициативата за прозрачност на добивните индустрии. Пандемията забави активността в сектора, но сега моментът е подходящ тя да се възстанови, добавя Сайнбуян.

Заобиколена от Русия и Китай, Монголия е без излаз на море и това създава значителни ограничения по отношение на маршрутите за износ - фактор, който също може да повлияе на способността на страната да транспортира стратегически минерали.

Поради географското местоположение Монголия няма друг избор освен да насочи доставките си към Русия или Китай, признава Сайнбуян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: wart... не знам дали забелязваш , но вицепремиерът на Монголия ходи в Великобритания и Германия , а не обратното ... :))) ... и понеже са близко да рашибозука , 1/3 от икономиката им е ровене на земята и продажба ... а що търсят в белият свет технологии и средства , а не от евразийският союз ?! я не понимаю ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
wart
преди 1 година
Ако има нещо за плячкосване цивилизованите колонизатори веднага са там това,че Монголия 2 пъти бе нападната и спасена от Съветският съюз когато Япония искаше да окупира и дума не става сега ще направят така,че са най- големите приятели на Монголският народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още