IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се завръща у дома - обособява инженерен комплекс в Калифорния

Автомобилният концерн се мести в бившата централа на HP Inc. в Пало Алто, обявиха в съвместно изявление Илон Мъск и губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм

16:20 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. ще създаде свой международен инженерен щаб в Калифорния в знак на подновено сътрудничество между компанията за електрически превозни средства и щата, на който главният изпълнителен директор Илон Мъск обърна гръб, съобщава Bloomberg.

Автомобилният концерн се мести в бившата централа на HP Inc. в Пало Алто, обяви милиардерът заедно с губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм.

Tesla очаква в комплекса да работят около 1400 служители.

Съвместното изявление предполага затопляне на охладнелите отношения между Мъск и Калифорния, след като предприемачът премести централата на Tesla от Пало Алто в Остин, Тексас, през 2021 г.

Въпреки че компанията продължава да разширява своя отпечатък в щата - Tesla вече има повече от 47 хил. служители там - Мъск описа Калифорния като място, което налага твърде много регулации, подхранва съдебните спорове и предлага високи данъци.

„Светът, който създадохме, сега се състезава срещу нас и не можете да почивате на лаврите си“, изтъква от своя страна Нюсъм в забележки, предавани на живо от акаунта на Tesla в Twitter. По думите му Калифорния се е ангажирала с Tesla и е подкрепила компанията чрез политики, създадени от мощната Комисия по въздушните ресурси (CARB) на щата.

Когато Мъск обяви, че се е преместил в Тексас през декември 2020 г., той каза, че Калифорния се е самозабравила и е приела успеха си за даденост. Когато Tesla последва примера му 10 месеца по-късно, Мъск се позова на ограниченията, с които се сблъсква компанията в района на Сан Франциско по отношение на разширяването си.

Все пак Мъск благодари на Нюсъм в сряда, изтъквайки, че той е един от първите потребители, които са внесли депозит от 100 хил. долара за модела Roadster, който Tesla произвежда от 2008 г.

„Горд съм – и винаги е било така – че Tesla е калифорнийска компания“, подчерта от своя страна Нюсъм.

Въпреки че губернаторът на Калифорния редовно се сблъсква с консерваторите по редица политически теми, той подбира думите си по адрес на Мъск. Когато Tesla премести централата си в Тексас, Нюсъм каза, че изпитва „благоговение и дълбоко уважение“ към изпълнителния ѝ директор.

Лидерът на Калифорния отдавна твърди, че Tesla е успяла да стане най-големият производител на електромобили в света благодарение на щатската подкрепа. Нюсъм възхвалява Калифорния като икономическа сила, която превъзхожда т.нар. „червени щати“, включително Флорида и Тексас, по отношение на работните места, производителността, богатството и иновациите, като същевременно служи като бастион на толерантността и прогресивните социални политики.

Стоейки до Мъск, Нюсъм подчерта собствения си произход като предприемач, който е имал своя дял от разочарованието от регулациите и бюрокрацията в Калифорния. Преди Нюсъм да бъде избран за кмет на Сан Франциско през 2003 г., той управлява винарни и ресторанти под марката PlumpJack.

Нюсъм се пошегува, че е могъл да си позволи онази първоначална вноска за Roadster, когато е бил в частния сектор. Като губернатор заплатата му е 209 747 долара, значително по-малко, отколкото е получавал като собственик на бизнес.

„Сега имам пенсия“, посочи Нюсъм пред Мъск, който се нарежда на второ място в света по лично богатство според  индекса на милиардерите на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още