fallback

Tesla е изправена пред колективен иск за предполагаемо нарушаване на личната неприкосновеност

Според заведеното дело компанията на Илон Мъск е извършила „особено грубо“ и „силно обидно“ деяние

10:13 | 09.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател

Собственик на автомобил Tesla от Калифорния е обвинил производителя на електрически автомобили в потенциален колективен иск в нарушаване на личната неприкосновеност на потребителите, съобщава Ройтерс.

Делото, заведено в окръжния съд на Северната област в Калифорния, стана факт след съобщения на Ройтерс в четвъртък, че група служители на Tesla са споделили чрез вътрешнофирмена система за съобщения нарушаващи личното пространство записи и изображения от автомобилни камери в периода 2019-2022 г.

В делото, заведено от Хенри Йе, който живее в Сан Франциско и има Tesla Model Y, се твърди, че служителите са имали достъп до снимков и видео материал за свое развлечение, унижавайки „тези, които са тайно записани“.

„Също както би бил всеки, г-н Йе е разгневен от идеята, че камерите на Tesla могат да бъдат използвани за нарушаване на личното пространство на семейството му, което конституцията на Калифорния съвестно защитава“, заяви адвокатът, представляващ Йе, Джак Фицджералд в позиция до Ройтерс. „Tesla трябва да бъде държана отговорна“, допълни той.

От Tesla не са отговорили незабавно на запитване за коментар от Ройтерс.

Според заведеното дело компанията на Илон Мъск е извършила „особено грубо“ и „силно обидно“ деяние.

В него се посочва, че Йе действа „срещу Tesla от свое име, на ищци в подобна ситуация и обществото като цяло“. В жалбата се казва, че бъдещият колективен иск ще включва лица, които са притежавали или наели Tesla през последните четири години

По-рано Ройтерс съобщи, че някои служители на Tesla могат да видят потребителите да правят „наистина интимни неща. Можем да видим децата им“, коментира бивш служител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 09.04.23 г.
fallback
Още от Новини виж още