IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния сертифицира стартъп за използване на агродронове

Guardian Agriculture е първата компания, получила разрешение в САЩ за търговска експлоатация на така наречените eVTOL самолети

18:32 | 24.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фермерските полета в централната долина на Калифорния скоро ще бъдат управлявани от автономни дронове за пръскане на културите, след като Guardian Agriculture получи одобрение от Федералната администрация за авиацията да разположи в района своите машини, съобщава Bloomberg.

Използването на дронове във фермите нараства, като Guardian е първата компания, получила разрешение в САЩ за търговска експлоатация на така наречените eVTOL самолети (летателни апарати, които излитат и кацат вертикално – бел. ред.).

Търсенето на дронове е толкова голямо, че Guardian вече е с резервиран капацитет до края на 2025 г., изтъква Адам Берку, съосновател и главен изпълнителен директор на стартъпа.

Дроновете могат да се използват по-лесно от хеликоптерите и самолетите в някои земеделски площи и, за разлика от традиционните наземни пръскачки, те не тъпчат почвата и не прегазват растенията.

Липсата на пилоти в индустрията също подтиква компаниите да се обърнат към дроновете, изтъква Уили Негрони, вицепрезидент по връзките с доставчиците в Wilbur-Ellis, която ще бъде сред първите фирми, разположили дронове на Guardian в Калифорния.

Други страни по света също поглеждат към тази технология. През 2021 г. Франция въведе редовна практика за пръскане с агродронове, което осигурява по-прецизно третиране на културите.

Засега само ферми, които имат земеделски парцели „с наклон по-голям или равен на 30%“, могат да участват в експеримента. Освен това на тези дронове е разрешено да пръскат само органично сертифицирани продукти или да действат над парцели, които имат така наречения сертификат за „висока екологична стойност“.

През последните години употребата на селскостопански дронове се увеличава, особено поради факта, че те могат да достигнат стръмни участъци и да разпръскват фитосанитарни препарати възможно най-близо до мястото, където продуктите са необходими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още