IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската Toray ще строи развоен център срещу 45 млн. долара с фокус върху летящите коли

Компанията ще разработва материали за летателни апарати от ново поколение в планираната база в индустриалния център на префектура Аичи

22:15 | 20.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският гигант в химическата промишленост Toray Industries планира да отвори нова развойна база в Нагоя до 2026 г., за да провежда изследвания относно сплави и компоненти за въздушни автомобили и други летателни апарати от следващо поколение, докато индустрията за материали се подготвя за растеж в сектора на градската въздушна мобилност, научи Nikkei Asia Review.

Новата база ще бъде създадена в индустриалния център на префектура Аичи, като инвестицията се очаква да бъде около 6 млрд. йени (45 млн. долара). Комплексът ще разполага с открита лаборатория с капацитет от около 140 изследователи, за да позволи съвместни изследвания с клиентски фирми, изследователски институти и университети.

В базата Toray ще се занимава с изследвания и разработки на материали като въглеродни влакна, които намаляват теглото на самолетите.

В момента самолетите от следващо поколение в сектора на градската въздушна мобилност използват модифицирани версии на материали от въглеродни влакна, които се използват за пътнически самолети, но това не е най-подходящият начин, тъй като те са по-малки по размер. Тъй като пазарната конкуренция се засилва, поддържането на ниски разходи се очаква да се превърне в проблем, така че Toray работи за намаляване на разходите чрез мерки като подобряване на смолистия материал, който се смесва с въглеродните влакна.

Toray също ще приеме технологии, които използват изкуствен интелект за ефикасен избор на материали, отговарящи на нуждите на клиентите, и след това ще произвежда тези материали. В сравнение с конвенционалните методи, които разчитат на опита и интуицията на изследователите, това ще съкрати времето за разработка от разглеждането на материалите до оценката на прототипите с около три четвърти, като същевременно ще намали разходите.

Toray е водещ световен производител на въглеродни влакна, който доставя материали на стартъп компании за градска въздушна мобилност като американската Joby Aviation и германската Lilium, които планират да започнат търговски операции съответно през 2024 и 2025 г.

Инерцията при развитието на градската въздушна мобилност нараства особено в Европа и САЩ, като се очаква търсенето на материали от въглеродни влакна за крилата и фюзелажите на такива машини да нарасне. Toray очаква стойността на общия глобален пазар на градска въздушна мобилност да надхвърли 30 трлн/ йени през 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още