IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Volocopter иска да бъде Tesla при летящите таксита

Компанията не планира листване преди олимпийските игри в Париж през 2024 г.

14:22 | 11.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Един от лидерите в разработката на летящи таксита Volocopter GmbH обяви, че очаква да остане частна компания поне до търговската реализация на своята услуга през 2024 г. въпреки засиления интерес от инвеститори, които биха се включили в евентуално първично публично предлагане на акции (IPO) още през 2023 г., съобщи Bloomberg.

Стартирането на услугата за въздушен превоз на Volocopter за олимпийските игри в Париж може да осигури преднина на германския стартъп пред конкуренцията и да му помогне да получи оценка от поне 10 млрд. евро, споделя главният изпълнителен директор Дирк Хоке.

„Нашите акционери инвестираха с цел за реализиране на IPO“, добави той по време на откриването на т.нар. ветрипорт (vetriport) край Париж, където ще се провеждат тестовите полети преди Олимпиадата.

Хоке сподели убеждението си, че компанията може да постигне пазарна капитализация от над 10 млрд. евро.

Volocopter засега избягва листване, въпреки че много от конкурентите му вече поеха по този път, в това число британската Vertical Aerospace Ltd. и германската Lilium NV.

Според Хоке неговият стартъп е успял досега да набере средства чрез поредица от кръгове на финансиране и привлича интереса на инвеститори, които биха били склонни да се сдобият с дял в компанията при евентуално листване.

„Постоянно се свързват с нас“, посочва още ръководителят на разработчика. „За момента обаче предпочитаме да останем независими. Искаме да разполагаме с гъвкавост и да пуснем нашите модели на пазара“, добавя той.

Моделът Tesla

Търговският директор на Volocopter Кристиан Бауер, бивш мениджър в Daimler, заяви, че компанията може да използва потенциала на превозните средства, които излитат и кацат вертикално (eVTOL), за да революционизира по такъв начин пазара, както направи Tesla с автомобилния сектор.

„Tesla започна с двуместен автомобил, защото технологията за батерии не съществуваше и сега те са най-ценната автомобилна марка в света“, изтъква Бауер, добавяйки: „Ето къде искаме да стигнем“.

Финансирането на Volocopter, която има почти 700 служители, надхвърля 500 млн. евро, като компанията планира да набере още средства, използвайки 182 млн. долара от саудитската Neom, която изгражда футуристичен град на брега на Червено море, както и от фонд, подкрепен от китайския производител на автомобили Zhejiang Geely Holding Group Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още