IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei се изкачи до 33-годишен връх след данни за свиване на безработицата в Япония

Пазарите реагираха и на обявеното от американския президент Джо Байдън повишаване на тавана на федералния дълг

12:32 | 30.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните азиатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове на фона на новите регионални икономически данни и продължаващите преговори за тавана на федералния дълг на САЩ, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,3 на сто до 31 328,16 пункта, достигайки най-високото си ниво за последните 33 години. Индексът Topix се понижи до 2159,22 пункта, след като пазарите реагираха на новите данни за безработицата в Япония, която се понижава леко до 2,6 на сто през април спрямо 2,8 на сто през март.

Хонконгският измерител Hang Seng отчете ръст от 0,24 на сто до 18 595,78 пункта.

В континенталната част на Китай показателят Shanghai Composite се повиши с 0,09 на сто до 3224,21 пункта. Индексът Shenzhen Component напредна с 0,44% до 10 869,55 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на данните за производствената активност в Китай. Според анализ на China Beige Book, базиран в САЩ доставчик на данни, производственият сектор в Китай се подобрява или поне се стабилизира през май спрямо предходния месец, осигурявайки известно облекчение след признаците на забавяне на възхода на икономиката. Отделно проучване на Goldman Sachs цитира ръст в индекса на мениджърите по покупките за нововъзникващите индустрии.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 30 май. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 30 май.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi напредна с 1,04% до 2585,52 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 се понижи с 0,11% до 7209,3 пункта.

Междувременно през уикенда американският президент Джо Байдън и мнозинството в Камарата на представителите на САЩ постигнаха окончателно споразумение за повишаване на тавана на федералния дълг. Байдън обяви споразумението след разговор с председателя на Долната камара на Конгреса Кевин Маккарти.

"Имаме добри новини. Разговаряхме с Маккарти. Споразумението ще предотврати най-лошата възможна криза, дефолт, за първи път в историята ни. Председателят на Камарата и аз заявихме ясно от самото начало, че единственият път напред е двупартийно споразумение", заяви Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още