IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската Lordstown се готви да съди Foxconn заради неизпълнена покупка на акции

Съдебните действия трябва да гарантират, че тайванската индустриална група ще завърши планирана покупка на близо 10% от акциите на електромобилния концерн

16:09 | 09.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Lordstown Motors планира да предприеме съдебни действия срещу инвеститора Foxconn, за да гарантира, че тайванската индустриална група ще завърши планирана покупка на близо 10% от акциите на стартъпа за електрически превозни средства, съобщава Ройтерс.

Компанията и нейните конкуренти в сектора на електромобилите се сблъскват с проблеми, тъй като достъпът до капитал е усложнен поради нарастващите лихвени проценти и икономическата несигурност.

Изпадналият във финансова дупка производител на електромобили предупреди по-рано, че може да бъде принуден да подаде молба за защита от фалит, позовавайки се на несигурността около инвестиционна сделка за 170 млн. долара с Foxconn, чрез която тайванската компания ще държи близо 20-процентен дял в американска фирма.

В момента Foxconn притежава малко над 8% в компанията, става ясно от изчисления на Refinitiv.

Оттогава Foxconn е инвестирала 52,7 млн. долара и се въздържа от придобиване на допълнителни обеми акции, позовавайки се на нарушение на споразумението, споделя Lordstown.

В петък американският концерн, кръстен на града в щата Охайо, където е базирана, заяви в декларация, че смята, че е малко вероятно Foxconn да изпълни обещаната покупка, цитирайки писмо, което тайванската компания е изпратила на Lordstown по-рано този месец.

„Компанията вярва, че различните нарушения на инвестиционното споразумение от страна на Foxconn и моделът на недобросъвестност са причинили материална и непоправима вреда на компанията“, добавят от Lordstown в документацията.

Производителят на електромобили, чиито акции се сринаха с над 80% тази година, заяви по-рано през май, че може да се наложи да спре производството на пикапа Endurance в близко бъдеще освен ако не намери партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още