IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lordstown извършва нови смени в ръководството, сменя изпълнителния директор

На мястото на Дан Ниниваджи застава Едуард Хайтауър

17:41 | 12.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският стартъп за електрически превозни средства Lordstown Motors Corp. назначава Едуард Хайтауър за главен изпълнителен директор, тъй като Даниел Ниниваджи се оттегля от поста.

Ниниваджи ще поеме ролята на председател на директорския борд на компанията и ще се фокусира върху корпоративната стратегия, набирането на капитал и стратегическите партньорства, съобщава Ройтерс. 

Компанията се опита да изгради управленско ядро около Дан Ниниваджи, бивш сътрудник на Карл Айкан, който се присъедини към Lordstown през август, след като изигра важна роля в преструктурирането на Hertz. Ниниваджи предприе поредица от стъпки за дистанциране от идеята на основателя Стив Бърнс да произвежда електромобили до голяма степен самостоятелно.

През май Lordstown завърши сделка за продажба на фабриката си в Лордстаун – която взе от General Motors през 2019 г. - на тайванската Foxconn, с което си осигури средства, необходими за производството на своя електрически пикап Endurance.

През ноември Ниниваджи нае бившия мениджър в GM и Ford Motor Едуард Хайтауър, който беше назначен за президент, заменяйки Рич Шмид. Преди това Хайтауър ръководи развитието на бизнеса със SUV модели за GM, включително Cadillac XT5 и Chevy Blazer.

Бърнс напусна компанията юни 2021 г., дни след като Lordstown обяви, че вероятно няма да има достатъчно пари, за да запази бизнеса си през следващата година. Оставката на основателя бележи финал на вътрешно разследвания, свързано с искове на продавача на късо Hindenburg.

Lordstown призна, че е предоставила подвеждаща информация относно предварителните поръчки на електрическите пикапи, но отхвърли твърденията, че е излъгала относно жизнеспособността на своята технология и е подвела инвеститорите относно производствените си планове.

Когато обяви излизането си на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC), Lordstown заяви, че вече има предварителни поръчки за своя пикап Endurance на стойност около 1,4 млрд. долара. След като Hindenburg обвини компанията в подвеждане на инвеститорите относно тази информация, Lordstown каза, че тези резервации са необвързващи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още