IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„АвтоВАЗ“ ще засили износа на автомобили Lada за страните от ОНД

Компанията планира да навлезе на нови пазари в региони като Африка, Латинска Америка и Близкия изток

15:15 | 13.06.23 г.
Монтажен завод на "АвтоВАЗ" в Ижевск, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Монтажен завод на "АвтоВАЗ" в Ижевск, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският автомобилен концерн „АвтоВАЗ“ планира да изнесе между 10 хил. и 15 хил. превозни средства от марката Lada през тази година и до 50 хил. броя през 2024 г., обяви президентът на компанията Максим Соколов пред РИА Новости.

„Тепърва започваме да активираме експортните си програми, които ще подкрепят до голяма степен готовността на нашите партньори на ниво държавно регулиране“, изтъква Соколов, добавяйки: „Разполагаме с монтажни заводи в Узбекистан и Казахстан, те са готови за работа, но там е необходимо да се вземат определени държавни мерки относно техническото регулиране. Ако това стане, обемите може да се увеличат, като за момента те са в рамките на 10 хил. броя, но очакваме, че ако се вземат тези решения, това число може да нарасне с 50%“.

Беларус и Казахстан, както и някои други страни от Общността на независимите държави (ОНД), ще останат основните износни дестинации за „АвтоВАЗ“ през 2023 г. В същото време компанията планира да започне разработването на нови пазари за доставки в региони като Африка, Латинска Америка и Близкия изток, посочва Autostat.

По-рано Соколов заяви, че „АвтоВАЗ“ обмисля възможността да организира сглобяването на автомобили от семейството Lada Vesta NG в Узбекистан. Той посочи, че се предвижда да се изграждат там до 15 хил. превозни средства годишно, като в бъдеще компанията може да разшири пазарния си дял в страната до 10%.

В презентация, публикувана по-рано този месец, руското Министерство на промишлеността и търговията изчислява, че стойността на производството на автомобили в Русия може да нарасне с 3,5% до около 3 трлн. рубли. Това е със 7,2% повече спрямо стойността за 2022 г.

Междувременно обаче стойността на износа на индустрията вероятно ще се свие 2,4 пъти до 58,99 млрд. рубли до края на годината, изчислява ведомството.

За първите четири месеца на годината са били произведени 113 хил. леки превозни средства в Русия, което е с 57,2% по-малко спрямо същия период на 2022 г., посочва руската статистическа служба Росстат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още