IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ограничава китайското влияние в Pirelli поради опасения за данните

Целта е да се защити технология, която позволява на усъвършенствани вградени сензори в гумите да събират данни за местоположението и инфраструктурата

10:00 | 17.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Италия се намеси, за да ограничи влиянието на китайската Sinochem върху доставчика на гуми за Формула 1 Pirelli SpA, позовавайки се на загриженост относно данните, събрани от сензори в гумите на компанията, съобщава Bloomberg.

Кабинетът на премиера Джорджа Мелони използва правата си на „златна сила“, за да наложи ограничения върху достъпа на Sinochem до информация от технологията, считайки я за стратегически важна, става ясно от правителствено съобщение.

Sinochem е най-големият инвеститор в Pirelli.

Целта е да се защити технология, която позволява на усъвършенствани вградени сензори в гумите да събират данни за местоположението и инфраструктурата. Данните могат да се използват за индустриална оптимизация и да се подават в модели с изкуствен интелект, което ги прави важни за националната сигурност.

Някои стратегически решения ще изискват 80% мнозинство в борда и Pirelli ще трябва да създаде независимо звено, което да гарантира сигурността на технологията и нейните данни.

Говорител на Pirelli отказа коментар по темата.

Случаят с тази компания е тест за Мелони, тъй като тя се стреми да покаже решителност в дистанцирането на италианската икономика от Китай във време на нарастващо технологично и икономическо съперничество между САЩ и Китай.

Sinochem притежава 37% дял в Pirelli след листването ѝ през 2017 г.

Базираната в Милано Pirelli рекламира своята система като бъдещето на гумите, заявявайки, че следващата стъпка ще бъде да ги свърже „към мрежа с други превозни средства и заобикалящата ги инфраструктура“.

Pirelli е един от най-популярните производители в Италия, известен с фокуса си върху патентите, тъй като по-ефективните гуми се превръщат в ключови компоненти в рамките на автомобилната индустрия, особено за електрическите превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 17.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още