IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългоочакването борсово завръщане на Pirelli не е бляскаво

Компанията набра 2,6 млрд. евро, акциите поевтиняват в ранните часове на сесията с 1,7%

12:47 | 04.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След две години извън фондовия пазар италианският производител на гуми Pirelli се завърна на борсата в Милано. Очакваше се това да е важно събитие, защото повторната поява на Pirelli е вероятно най-големият борсов дебют в Европа за годината. Въпреки това инвеститорите останаха почти равнодушни, предава DPA.

В сутрешната сесия акциите се котираха със спад от 1,7 на сто до 6,39 евро за брой. Книжата се появиха на пода на цена от 6,50 евро за брой – в близост до долния край на ценовия диапазон от 6,30 до 8,30 евро.*

Фактът, че надеждите за оценката не са напълно изпълнени, според инвеститорите се дължи преди всичко на високите задължения на производителя и на влиянието, което големият акционер ChemChina от Китай би могъл да има.

Химическият гигант погълна Pirelli през 2015 г. и свали компанията от борсата. Оттогава петият по големина в света производител на гуми успешно се концентира в продукти от високия ценови сегмент. Бизнесът с гуми за камиони бе предаден на дъщерна компания на ChemChina. ChemChina, известна като China National Chemical Corp, е една от най-големите индустриални компании в азиатската държава. 

Като цяло Pirelli набра на борсата 2,6 млрд. евро. Приходите ще отидат у собственика - ChemChina, досега индиректно държаща 65 на сто, която вече намалява дела си до 45 на сто.

Главният изпълнителен директор на Pirelli Марко Трочети Провера и италианските големи банки UniCredit и Intesa държаха досега заедно 22 на сто от акциите, които сега се смаляват значително. В бъдеще 40 на сто от акциите на Pirelli ще се държат от дребни инвеститори. 

*Към 11,30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още