IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis ограничава доставките на конвенционални модели до 14 американски щата

Новите разпоредби, възприети от Калифорния и други 13 щата, създават бариери пред колите, задвижвани с петролни горива

11:30 | 17.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френско-италианската автомобилна група Stellantis NV ограничава продажбите на конвенционални превозни средства в 14 американски щата, за да отговори на по-строгите стандарти за емисии, съобщава Bloomberg.

Купувачите на автомобили в 14-те щата, включително и Калифорния, които поръчват превозни средства от Stellantis с двигатели с вътрешно горене, все още могат да ги купят, но автомобилният производител ограничава разпределението на автомобили, SUV-ове и пикапи с конвенционално задвижване към своята дилърска мрежа на тези места, споделя говорител на компанията.

„Може да се наложи да коригираме разпределението на превозните средства между Калифорния, другите щати, подкрепящи разпоредбите, и останалите щати, за да гарантираме, че Stellantis отговаря на уникалните стандарти“, изтъква автомобилният производител.

Калифорнийските стандарти, регулиращи емисиите от автомобили и лекотоварни превозни средства до моделната 2025 година, са приети от поне 13 други щата, представляващи повече от една трета от пазара на автомобили в САЩ. Защитниците на околната среда казват, че тези изисквания, които проследяват подхода, набелязан от администрацията на бившия президент Барак Обама преди около десетилетие, са по-строги от федералните стандарти.

Ограниченията на продажбите, които започнаха през април, произтичат от съдебна битка между калифорнийския регулатор за въздушните ресурси (CARB) и администрацията на бившия президент Доналд Тръмп относно правомощията на Калифорния да определя свои правила за чист въздух, добавят от Stellantis.

Възможно е производителите на автомобили да спазват правилата за емисиите, „използвайки съществуваща технология“, изтъква говорител на CARB. „Начинът, по който производителят избира да се съобрази с гъвкавостта, заложена в разпоредбите, е бизнес решение, което той трябва да вземе за себе си“, добавя той.

Stellantis също така каза, че може да бъде принудена да изпрати по-малко на брой конвенционални модели в щатите, присъединени към разпоредбите на CARB, и по-малко електрифицирани превозни средства в останалите щати.

„Това може да повлияе на способността на нашата дилърска мрежа да поръчва или получава пратки от определени превозни средства от време на време, включително за платените поръчки“, предупреждва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 17.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още