IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes внедрява ChatGPT в своята развлекателна система за клиентите в САЩ

Компанията пуска бета версия на MBUX, която ще бъде тествана от определени потребители в рамките на три месеца

12:22 | 20.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Базираният на технологията за изкуствен интелект (ИИ) чатбот ChatGPT е в полезрението на Mercedes-Benz AG, която иска да подобри гласовия контрол на своята информационно-развлекателна система MBUX. Германската група ще разчита на ChatGPT, за да направи системата още по-интуитивна, съобщава Automobilwoche.

Т.нар. бета версия на технологията ще се появи в САЩ още на 23 юни, като над 900 хил. превозни средства ще имат достъп до опцията с ChatGPT.

„Интегрирането на ChatGPT заедно с Microsoft в нашата защитена облачна среда е истински крайъгълен камък по пътя ни към превръщането на автомобила в център на цифровия живот“, изтъква директорът по разработките в Mercedes Маркус Шефер.

По този начин е възможно водачът да проведе разговор със системата, която може да задава или да отговаря на въпроси, както и да предоставя навигационни или метеорологични услуги.

„Нашите клиенти винаги могат да разчитат на нас, за да осигурим възможно най-добрата защита на техните данни“, изтъква Шефер.

Според Mercedes основата за интегрирането на ChatGPT е сътрудничество с Microsoft. Чрез услугата Azure OpenAI компанията използва генеративните ИИ модели на OpenAI, комбинирани с възможностите за сигурност и поверителност на Azure.

Гласовите команди ще се съхраняват анонимно в облака на Mercedes, след което ще се анализират. Всички данни са защитени срещу злоупотреба, като клиентът запазва правото да избира коя информация да се събира и за каква цел.

И докато повечето гласови асистенти в превозните средства са ограничени до дадени задачи и отговори, ChatGPT използва така наречения Large Language Model (LLM). Този модел изчислява вероятността за следваща дума в изречение, тъй като има осигурен достъп до огромно количество данни.

Това подобрява разбирането на естествения език. Разнообразието от теми също се увеличава. В бъдеще всеки, който поиска от гласовото управление на своя Mercedes да каже нещо, което си струва, да знае за дестинацията, да предложи нови идеи за рецепта или да създаде стихотворение, също ще получи отговор. Автомобилът възпроизвежда цялата информация чрез глас, така че погледът на водача остава фокусиран върху пътната обстановка.

Разработчиците събират информация

Тестването на бета версията за САЩ ще продължи три месеца. Участващите в теста потребители ще могат да изпробват най-новите технологии в своите автомобили. В замяна разработчиците на компанията очакват полезни изводи за по-нататъшното развитие на гласовия контрол.

Констатациите трябва да се влеят в стратегията за въвеждане на LLM на други пазари и езици. Mercedes обещава отговорно използване на изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още