IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian също ще използва зарядната мрежа на Tesla в САЩ и Канада

Компанията ще осигури достъп на своите превозни средства до станциите на Tesla от пролетта на следващата година

17:47 | 21.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Rivian обяви, че ще приеме стандарта за зареждане на Tesla, предоставяйки на клиентите си достъп до най-голямата мрежа от електромобилни станции в САЩ, съобщава Ройтерс. Rivian е поредната компания, която се присъединява към инфраструктурата на концерна, ръководен от Илон Мъск.

Rivian споделя, че водачите на нейните електромобили ще имат достъп до 12 хиляди супербързи зарядни станции на Tesla в САЩ и Канада още през пролетта на 2024 г. Компанията, която развива собствена мрежа от бързи зарядни устройства, също ще внедри стандартен порт за зареждане като този при електромобилите на Tesla от 2025 г.

„Предпочитаме конектора на Tesla, който е по-компактен, и също го приемаме като възможност да използваме изградената от компанията зарядна инфраструктура“, изтъква изпълнителният директор на Rivian Робърт Скариндж.

Това е поредната победа за Tesla по отношение на разширяването на значението на нейната мрежа в национален и регионален мащаб. Малко преди обявеното от Rivian решение BTC Power заяви, че ще добави конектора на Tesla към своите електрически зарядни устройства. Подобни мерки взимат и властите в Тексас, които ще изискват поддържането на щатските станции да включва и стандарта на Tesla. Междувременно Hyundai Motor заяви, че ще обмисли оборудването на превозните си средства с подобни устройства.

Преди това Tesla сключи договори с General Motors и Ford, които ще интегрират своите електромобили към мрежата от супербързи устройства на базирания в Остин концерн.

Rivian, която произвежда пикапа R1T и SUV-а R1S, заяви, че ще продължи да разширява собствената си мрежа от зарядни станции. През 2021 г. тя очерта планове за инсталиране на повече от 3500 подобни обекта.

Според Скариндж мрежата на Rivian също ще приеме стандарта на Tesla, отваряйки значителен поток от приходи от собствениците на електромобили като Model S и Y, използващи зарядни устройства Rivian. „Мрежата всъщност ще осигури положителен паричен поток доста бързо“, изтъква Скариндж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още