IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гернот Дьолнер сменя Маркус Дюсман като главен изпълнителен директор на Audi

Рокадата в управлението ще стане факт този септември

18:24 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Настоящият главен изпълнителен директор на Audi AG Маркус Дюсман. Снимка: Bloomberg L.P.
Настоящият главен изпълнителен директор на Audi AG Маркус Дюсман. Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна марка Audi AG, част от групата на Volkswagen AG, назначава Гернот Дьолнер като главен изпълнителен директор на мястото на досегашния ръководител Маркус Дюсман, съобщава Ройтерс.

Смяната в ръководството отразява стремежите на компанията да засили своята конкурентоспособност по отношение на електрификацията, включително и на пазара в Китай – най-големия в света по продадени обеми.

Дьолнер ще заеме мястото на Дюсман от септември, след като надзорният съвет на производителя на луксозни автомобили одобри рокадата по-рано в четвъртък.

„За мен е чест и съм развълнуван да поема тази нова роля. Audi е фантастична компания с богата история“, изтъква Дьолнер, който работи като директор по стратегията във Volkswagen от 2021 г. „Очаквам с нетърпение да оформя бъдещето на компанията заедно с целия екип на Audi“, добавя той.

Дьолнер се присъединява към Volkswagen през 1993 г., като преди това работи в Porsche AG на различни ръководни позиции.

Дьолнер, по думите на председателя на надзорния съвет Манфред Дьос, "е правилният човек, който ще доразвие продуктовата стратегия и позиционирането на важни пазари за Audi“.

Audi ускорява темпа на електрификация. Компанията, част от групата на Volkswagen, иска да пригоди всички свои заводи за производство на електромобили най-късно до 2029 г. Колите с дизелови и бензинови двигатели ще бъдат изкарани от плановете на марката през 2033 г.

Компанията достави 118 196 напълно електрически автомобила в световен мащаб през 2022 г., с 44,3% повече в сравнение с 2021 г. Така електрическите превозни средства имат дял от 7,3% от общите продажби на марката, които достигат 1,61 млн. коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още