IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche отчита ръст на продажбите през първото полугодие

Най-значително е увеличението в Европа и по-конкретно Германия

15:49 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Allison Dinner/Getty Images
Снимка: Allison Dinner/Getty Images

Германската автомобилна компания Porsche е продала значително повече спортни автомобили и джипове през първата половина на 2023 година. Щутгартският производител обяви, че между януари и юни е доставил 167 354 автомобила, или с около 15 процента повече в сравнение със същия период на миналата година, предаде ДПА.

Най-значителен ръст на продажбите Porsche е отбелязала в Европа и в частност в Германия, но продажбите в световен мащаб също са се увеличили, посочват от компанията.

Броят на превозните средства, доставени в Германия, е нараснал с 24% през първото полугодие.

След първите шест месеца можем да бъдем доволни от броя на доставените автомобили, коментира резултатите главният търговски директор на Porsche Детлев фон Платен.

За същия период в останалата част от Европа марката, която е мажоритарна собственост на Volkswagen, е продала с около 23 процента повече автомобили. В същото време продажбите в Китай са били с около 8 на сто повече, а в Северна Америка - с около 12%.

Спортните високопроходими автомобили (SUV) на Porsche са били особено популярни сред клиентите. Продажбите на компактния SUV Macan са скочили с 26% през първото полугодие, отнесено към същия период на 2022 г., а тези на Cayenne - с 12%.

Новите варианти на легендата сред спортните автомобили - 911 - също са били много популярни, като ръстът на продажбите е бил 21 на сто.

Продажбите на изцяло електрическия спортен Taycan обаче са отслабнали с 5%, намалявайки до 17 991 единици, тъй като се отчита липса на наличност на части за модела в сравнение с други, посочиха от компанията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още