IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пежо назначава нов изпълнителен директор, който да управлява богатството на клана

Etablissements Peugeot Freres назначи Никола Юет на мястото на изпълняващия длъжността в продължение на 18 години Тиери Мабил дьо Поншевил

14:57 | 07.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Холдинговата компания на клана Пежо смени своя главен изпълнителен директор, като това е първият подобен ход на фамилията за последните близо две десетилетия, докато тя разширява обхвата на своите инвестиции, съобщава Bloomberg.

Фирмата Etablissements Peugeot Freres, която контролира богатство на Пежо, съсредоточено около едноименния автомобилен производител, назначи Никола Юет за главен изпълнителен директор на мястото на Тиери Мабил дьо Поншевил, който заемаше поста през последните 18 години. Адвокат по образование, Юет ще заеме поста на 9 октомври, изтъкват от компанията.

Семейство Пежо, което основава своята империя през 1810 г., когато техен предшественик преобразува вятърна мелница в стоманодобивна фабрика, е сред най-известните индустриални династии във Франция. Въпреки че първият автомобил да се появява на бял свят през 1889 г., което поставя началото на един от най-големите автомобилни концерни в света, Пежо ускоряват диверсификацията на своите притежания през последните години, инвестирайки в Rothschild & Co., за да помогнат на френската банка да стане частна.

Etablissements Peugeot Freres, чиито акционери са всички членове на семейство Пежо, претърпя реорганизация на управлението под ръководството на Мабил дьо Поншевил и „възраждане“ на марката Peugeot извън автомобилния сектор, изтъква компанията.

Избраникът на Пежо, Юет, в миналото работи в базираната в Париж фирма Eurazeo, където е член на изпълнителния съвет до голямо сътресение по-рано тази година. Той ще работи с председателя Фредерик Банзет, член на фамилията Пежо.

Нарастващите загуби в автомобилния производител преди около десетилетие разкриха дълбоки разделения в трите клона на семейството и доведоха до загубата на контрол върху компанията. През 2021 г. PSA Group се сля с Fiat Chrysler в сделка, която обедини френския клан и италианската династия Аниели, превръщайки ги в най-големите акционери в комбинираната група Stellantis NV.

Потомците на тези фамилии все още участват активно и съставляват около половината от борда на Peugeot Invest, листната инвестиционна фирма, ръководена от осмо поколение Роберт Пежо, която е 80% собственост на Etablissements Peugeot Freres.

Peugeot Invest има дялове с нетна стойност от около 5 млрд. евро в редица листнати и частни компании, включително в оператора на домове за възрастни хора Orpea, в производителя на уреди SEB и в компанията LISI. Освен това фирмата разполага с портфолио от инвестиционни фондове и недвижими имоти.

Акциите на Peugeot Invest са поскъпнали с 14% от началото на годината.

Делът на Пежо в Stellantis и в производителя на авточасти Forvia се управлява чрез Peugeot 1810. То също разполага със стартъп компания, наречена Peugeot Freres Industrie, която наблюдава развитието на марката Peugeot. Името се използва за продукти като мелнички за пипер, инструменти и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още