IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Renault е в крак с амбициите на групата за разширяване на пазарния ѝ дял

Френският концерн заяви, че портфейлът му с поръчки в Европа остава стабилен

10:54 | 19.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на Renault SA през третото тримесечие растат със 7,6%, тъй като търсенето остава силно по отношение на новата гама модели на френския автомобилен производител, съобщава Bloomberg.

Приходите на групата са се увеличили до 10,5 млрд. евро, което е по-малко от очакваните от анализаторите 10,8 млрд. евро според анкета на американската медия.

Главният изпълнителен директор Лука де Мео е близо до това да завърши отделянето на бизнеса за електрически превозни средства и софтуер, Ampere, чиито акции възнамерява да листне на борсата чрез първично публично предлагане (IPO) през първото полугодие на 2024 г. Този план беше отложен веднъж поради по-ниското от очакваното търсене на водещия електрически модел на компанията, Megane E-Tech, агресивните намаления на цените от американския концерн Tesla Inc. и конкуренцията от страна на по-евтините китайски превозни средства.

Все пак Renault разчита на стратегията си да пусне в продажба 17 нови модела до 2025 г., за да увеличи пазарния си дял и да набере скорост в прехода към електрическа мобилност.

Групата заяви, че портфейлът ѝ с поръчки в Европа, нейния основен пазар, остава стабилен. Признаците за смекчаване на пазара обаче нарастват, тъй като купувачите продължават да се борят с високите нива на инфлация, която подкопава покупателната им способност. Германският концерн Volkswagen AG заяви миналата седмица, че поръчките му за електромобили за третото тримесечие не са постигнали целите, което го принуди да освободи временно наети работници и да намали смените в германските си фабрики през последните седмици.

През юни Renault повиши прогнозата си за печалбата въпреки отслабването на пазара. Производителят потвърди в четвъртък насоките си за цяла година за оперативен марж между 7% и 8% и оперативен свободен паричен поток от поне 2,5 млрд. евро за автомобилния си бизнес.

Оперативният марж през втората половина на годината ще надхвърли този от първото полугодие, който достигна 7,6%, добавят от Renault.

Към 30 септември общите запаси на концерна намаляват до 542 хил. автомобила спрямо 569 хил. превозни средства към края на юни. Това е в съответствие с целта да се поддържа ниво под 500 хил. автомобила в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още