IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault и Geely създават съвместно предприятие за коли с двигатели с вътрешно горене

Другият потенциален партньор в начинанието, Saudi Aramco, все още обмисля дали да инвестира в проекта

12:30 | 11.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френската автомобилна група Renault SA подписа споразумение за създаване на съвместно предприятие с китайската Zhejiang Geely Holding Group Co. с фокус върху автомобили с двигател с вътрешно горене и хибриди, съобщава Bloomberg. Другият потенциален партньор в начинанието, Saudi Aramco, все още обмисля дали да инвестира в проекта.

Този ход следва писмо за намерение, подписано между трите компании през март, тъй като съвместното предприятие се стреми да обедини ресурси за работа по хибридна технология и синтетични горива, за да захранва 80% от световния пазар на коли с двигатели с вътрешно горене.

Renault обновява своята корпоративна структура, за да не изостане по време на прехода към електрическа мобилност и да увеличи своята рентабилност. Като част от този план миналата година компанията обедини своите активи с конвенционални автомобили с Geely, за да разпредели тежестта на разходите. Новото дружество, наречено Horse, започна работа по-рано този месец.

Дъщерното дружество на Geely - Aurobay Technology Group, което осигурява разработката на двигатели за Geely и Volvo, ще бъде прехвърлено към новото предприятие, става ясно от декларация, подадена до Хонконгската фондова борса.

Съвместното предприятие е на стойност около 8 млрд. евро.

Френският концерн и Geely ще притежават по равни дялове в новата компания, чиято централа ще се намира във Великобритания. Междувременно предприятието ще обособи и регионални центрове в Мадрид, Испания, и Ханджоу, Китай.

Общо Horse ще разполага със 17 завода и 19 хил. служители, като годишният му производствен капацитет ще надхвърля 5 млн. превозни средства.

Очаква се сделката да бъде завършена през втората половина на тази година след одобрение от съответните регулатори.

Присъединяването към предприятието ще помогне на контролираната от Саудитска Арабия Saudi Aramco да расте в индустрия, която е в процес на цялостна промяна към бъдеще, разчитащо изцяло на захранване с батерии. Въпреки че продажбите на изцяло електрически превозни средства се увеличават, автомобилите с двигател с вътрешно горене и хибридните коли ще продължат да се радват на силно търсене през следващите години, особено в развиващите се страни. Най-голямата петролна компания в света също ще подкрепи изследванията и развитието на синтетичните горива и водородните технологии от следващо поколение.

По-рано тази година правилата на Европейския съюз (ЕС) за ефективна забрана на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. бяха отложени със седмици след натиск в последния момент от страна на Германия, която иска да осигури място за т.нар. екологични горива. Берлин се опасява, че мащабната трансформация с бързи темпове рискува да остави хиляди хора без работа в сектора и да сблъска индустрията с проблеми като недостатъчно добре развита зарядна инфраструктура.

Saudi Aramco вече работи по разработването на технология, която може да намали емисиите от двигателя с вътрешно горене и да подобри горивната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още