IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новината за евтиния модел на Tesla потопи акциите на китайските конкуренти

Решението на Tesla да изгражда достъпен електромобил в Европа се противопоставя на стратегията на Китай да се разшири в региона с евтини модели на своите марки

10:06 | 07.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на китайските производители на електрически превозни средства поевтиняха след новината, че Tesla Inc. планира по-достъпен модел, насочен към европейските потребители, засилвайки конкуренцията в индустрия, в която ценовите войни вече топят маржовете, пише Bloomberg.

В понеделник стана ясно, че производството на нов модел на Tesla, който ще струва 25 хил. евро, ще започне във фабриката на американския концерн близо до Берлин. Главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви плана миналата седмица, когато посети фабриката в Грюнхайде, без да конкретизира кога ще започне производството.

На фона на новината цената на акциите на Nio Inc. се срина с повече от 5% на борсата в Хонконг във вторник, повеждайки спадовете сред останалите електромобилни производители. Книжата на XPeng Inc. поевтиняха с над 3%, докато тези на BYD изтриха около процент от стойността си.

Китайските конкуренти на Tesla междувременно отчитат скок на месечните продажби, но не всички от тях са третирани еднакво от инвеститорите. Акциите на Nio изостанаха от тези на съперниците ѝ през годината, тъй като компанията продължава да отчита загуби. Новините за Tesla са предхождани от решението на Европейския съюз (ЕС) да стартира антисубсидийно разследване за внасяните от Китай електромобили – ход, който може да доведе до налагане на мита и ответна реакция от страна на Пекин.

Акциите на Nio изостават от тези на своите конкуренти в Китай през годината. Източник: Bloomberg Акциите на Nio изостават от тези на своите конкуренти в Китай през годината. Източник: Bloomberg

„Новините за Tesla биха могли да натежат върху настроенията на инвеститорите относно нейните китайски конкуренти, а Nio, със слабите си финансови показатели и производство, може да бъде по-уязвима от натиск за продажба“, коментира Анди Уон от LW Asset Management Advisors Ltd.

Nio съкращава работни места и може да отдели някои активи, за да намали разходите и да подобри ефективността, съобщи Bloomberg миналата седмица. Акциите ѝ поскъпнаха с над 7% в понеделник. През октомври се появи новината, че Nio изгражда дилърска мрежа в Европа, за да ускори растежа на продажбите.

По-евтин модел на Tesla, произведен в Германия, може да подобри конкурентното предимство на американската компания пред китайските марки, докато производителите се надпреварват да намалят разходите и да направят привлекателни, достъпни електромобили. За сравнение, моделите на BYD в Европа включват спортното превозно средство Atto 3 за 40 000 евро и хечбека Dolphin за 28 900 евро.

„Европа е под въпрос за китайските производители на електромобили поради продължаващото разследване“, изтъква Вей-Серн Лин, управляващ директор на Union Bancaire Privee. „Xpeng и BYD продължават да се развиват добре в Европа, но Nio има своите проблеми. Нейните доставки са много по-слаби от тези на китайските ѝ конкуренти“, добавя той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още