IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплаха ли са китайските електромобили за европейската автомобилна индустрия?

Проблемите се крият в самия ЕС и в липсата на обща политика за налагане на електромобилите, което може да застраши 14 милиона работни места

11:30 | 21.10.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Докато в миналото китайските продукти бяха нарицателно за лошо качество, сега етикетът „Произведено в Китай“ носи съвсем различна репутация – особено при електромобилите. Боравейки с впечатляваща технология и силно конкурентни по отношение на цените, китайските производители на електромобили насочват погледа си към доходоносния европейски пазар. Над 70 китайски фирми присъстваха на годишното автомобилно изложение в Мюнхен по-рано тази година, което предизвика тревога сред европейските компании и местните политици, пише International Centre for Defence and Security (ICDS).

Нарастващата конкуренция от страна на Китай прави много по-трудно за Европейския съюз (ЕС) да остане конкурентоспособен на това бойно поле. Обявеното от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен антисубсидийно разследване срещу китайските производители на електромобили сигнализира за обрат в позицията на блока спрямо китайските продукти.

Преди 2023 г. ЕС не обръщаше особено внимание на нарастващото присъствие на китайски електромобили в Европа. Въпреки това, тъй като Китай е напът да продаде над 100 000 електрически коли в Европа през 2023 г., самият обем става все по-труден за пренебрегване.

Автомобилната индустрия е от решаващо значение за икономиката на ЕС, като износът ѝ възлиза на 6,3 млн. автомобила годишно и генерира 101,9 млрд. евро търговски излишък за блока. Секторът осигурява преки и непреки работни места на 13,8 млн. европейци, което представлява 6,1% от общата заетост в ЕС.

Въпреки че ЕС и Великобритания се ангажираха да забранят продажбата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., Китай е доста по-напред от Европа в приемането на колите с електрическо задвижване. От 2015 г. азиатската страна има най-големия пазар на електромобили в света, като през 2022 г. регистрира 5,9 млн. електромобила, в сравнение с 2,59 млн. броя в ЕС през същата година. В блока пазарният дял на китайските електромобили е нараснал от 0,5% през 2019 г. до 3,9% през 2021 г. и до 8,2% през 2023 г.

Тъй като китайските марки завладяват все по-голям дял от пазара, Фон дер Лайен посочи по време на речта си за състоянието на Съюза на 13 септември 2023 г., че световните пазари са „наводнени “ с евтини китайски автомобили . Тя припомни на слушателите времето, когато доставките на китайско оборудване за соларна енергия изпреварват търсенето в ЕС в началото на предишното десетилетие, което кара много зараждащи се европейски компании да подадат заявления за защита от фалит. Председателят на ЕК обяви, че ще започне разследване за оценка на китайските субсидии за електромобили, което може да завърши с налагането на нови мита върху китайския внос.

Предполагаемите непазарни практики включват получаването на евтини заеми от държавни китайски банки, предоставянето на безплатна или изключително евтина земя или държавна подкрепа за иновационни дейности, както и протекционизъм. В рамките на блока Франция е основен поддръжник на този ход, като 40% от френските стимули за електромобили са били усвоени от китайски концерни през първото тримесечие на 2023 г. Германия, от друга страна, не подкрепи този ход поради голямата си зависимост от Китай, където нейните компании разполагат с множество производствени съоръжения и където генерират голяма част от печалбата си.

Реакцията на Китай: ЕС използва протекционизъм

В официален отговор говорител на Министерството на търговията на Китай нарече планираните мерки на ЕС протекционистки и каза, че те ще навредят и изкривят световната автомобилна индустрия, като едновременно с това ще окажат отрицателно въздействие върху отношенията между Пекин и Брюксел.

Въз основа на неотдавнашната история на Китай за въвеждане на мита в търговската война със САЩ, ЕС трябва да очаква подобни мерки да бъдат приложени върху собствения му износ на превозни средства за Китай, ако нещата ескалират, независимо дали е имало нелоялни практики. Ограниченията върху износа за Китай могат да изострят проблемите, пред които е изправена германската икономика; прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че това ще бъде единствената икономика от Г-7, която ще се свие тази година.

Дали Китай действително наводнява с евтини електромобили европейския пазар е спорно. „Дъмпингът“ в икономиката може да се дефинира като продажба на продукт, произведен от чуждестранна компания за по-малко от производствените му разходи на вътрешния пазар. Въпреки че производителите на автомобили не публикуват своите производствени разходи за превозно средство, можем да предположим, че производствените разходи за даден китайски електромобил са по-ниски от тези на неговата цена на дребно в Китай, поне за компании, които произвеждат с големи обеми, като китайската BYD, лидер на китайския пазар през последните няколко месеца.

Последна актуализация: 11:06 | 21.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 3 месеца
Ето затова наминавам тъдява, обичам да чета глупости. Паричната маса в Китай е над $27 трилиона, по-голяма от паричната маса на ФРГ, ФАЩ и Япония, взети заедно. Най-големият автомобилен пазар в света. И произвеждат само ***, с пожизнена гаранция и некви си $150 - 200 хилядарки парчето, за върховите модели. Абе да се чуди човек кой ги купува. https://youtube.com/watch?v=r6d351sizBQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка: Ушанков, така е било отначало и с джапанките(по-късно с корейците). НО сега всеки ги уважава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
data
преди 6 месеца
До: Tikva007:) Само че и ти си чел-недочел за автомобилната криза в Америка през 70-те . Та в следствие на наложените мита върху японските производители и постигнатото търговско споразумение японските автомобили започват да се произвеждат в САЩ. И в момента най-голямият производствен и търговски капацитет на японските производители е made in USA !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Който е виждал наживо котайска талига и веднага му става ясно за какво иде реч. Все едно индийската Тата да превземе Европа. Глупости на търкалета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 6 месеца
До: Achtung хаха, що не се очудвам че си емигрирала на запад копейка. Класика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
Achtung
преди 6 месеца
В Англия MG са супер цена/качество. С такса 12 пауна на ден в Лондон скоро ще е пълно с тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
OHЯ
преди 6 месеца
Чайниците превзеха единствено една малко европейска и много азиатска Територия около Урал , за ЕС нямат много шансове ! И все пак никой не е виновен на франсета и немци , че спаха толкоз време , и позволиха да бъдат настигнати от китайците. Впрочем бума на китайците се дължи на Тесла , а защо европейците са след Тесла се сетете сами !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 15
khao
преди 6 месеца
До: Tikva007 между четящите има и такива дето са били и живяли в щатите и свидетели на автопарка им и на глуупости които пишеш... най много продажби за 2022 са напраеили от GMC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 11
Tikva007
преди 6 месеца
Едва ли между четящите тук има много свидетели на дългата, но предварително обречена битка на американските автомобилни гиганти и американската държава като цяло, с инвазията на японските автомобили в САЩ. Който иска да поразрови и ще види същата картинка, особено в началото, когато масово американските потребители се подиграваха на японските коли. Мина се през всякакви бунтове, държавни протекции и дори насилие, но за няма 20 години пазарът бе превзет и Детройт - унищожен буквално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
evlogi
преди 6 месеца
Много писане за един глупав извод в последното изречение.Забавянето на плановете на европейските компании за електрификация нямат нищо общо с никакви лаври и почиването на тях, а е много по- просто-пазарът се оказва много по-невъзприемчив , отколкото очакваха.Логично, инвестициите се забавят, за да не се окажат европейските компании с огромен бездействащ капацитет.И това ни най-малко не смятам,че е нещо лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още