IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Continental повиши прогнозата си за глобалния автомобилен пазар за 2023 г.

Въпреки това компанията предупреждава за по-мрачни перспективи за следващата година

23:02 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският доставчик на автомобилни части Continental AG очаква силно четвърто тримесечие по отношение на своя автомобилен бизнес и по-висок растеж на световния автомобилен пазар тази година спрямо предишните прогнози, но предупреди, че перспективите му за следващата година са малко по-консервативни.

Концернът коригира в сряда очакванията си за ръст на продажбите на автомобилния пазар до 5-7% от 3-5% преди това, съобщава Ройтерс.

Въпреки че е твърде рано да определя собствената си перспектива, Continental заяви, че споделя прогнозата на S&P Global за само 1-3% ръст на продажбите на леки автомобили през следващата година.

Continental отчете печалба в съответствие с пазарните прогнози за третото тримесечие на фона на по-високите цени, по-ниските запаси и стабилизираните вериги на доставка, след като отчетът за второто тримесечие беше притиснат от по-високите разходи.

Печалбата нараства със 7,1% спрямо същия период на предходната година до 637 млн. евро.

Преговорите за постигане на по-високи цени "не бяха лесни", но компанията очаква да преговаря отново с клиенти през следващата година и "може да се окаже", че цените трябва да бъдат повишени допълнително, споделя главният финансов директор Катя Гарсия Вила.

Доставка на чипове

По-стабилното снабдяване с чипове помогна на компанията да намали запасите си, като повиши свободния паричен поток.

Все пак някои видове чипове ще останат в недостиг поне до 2025 г., посочва Гарсия Вила, отчасти поради нарастващото търсене, тъй като по-високата свързаност и възможностите за автономно управление при автомобилите набират популярност сред потребителите.

Независимо от това, Continental ще продължи да намалява запасите си през четвъртото тримесечие, за да постигне своята цел за свободен паричен поток от 0,8-1,2 млрд. евро, рязък скок от загубата от 497,3 млн. евро, отчетена между януари и септември.

Автомобилният бизнес, който претърпя загуба през второто тримесечие, се връща към рентабилност с марж на коригираната печалба от 2,8%.

Все пак отрицателните валутни курсове принудиха Continental да коригира леко надолу прогнозата за приходите от продажбите на автомобилното си звено до 20 млрд. евро спрямо предишната оценка от 21 млрд. евро.

Компанията повиши перспективите си за коригирания марж на своя бизнес с гуми до 12,5-13,5% от 12-13% преди това, тъй като по-високите цени компенсират спада в Северна Америка и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още