IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стана известен първият електромобил на китайския производител на смартфони Xiaomi

Дългоочакваното електрическо превозно средство ще се нарича Beijing Xiaomi SU7 и ще се произвежда от държавната компания Beijing Automotive

14:29 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Изображение от видео, споделено в YouTube.
Снимка: Изображение от видео, споделено в YouTube.

Китайският производител на смартфони Xiaomi Corp. хвърли светлина върху своя дебютен електрически автомобил - петместен седан с панорамен стъклен покрив, съобщава Bloomberg.

Документ, публикуван от Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай (MIIT) в сряда, показва, че дългоочакваното електрическо превозно средство ще се нарича Beijing Xiaomi SU7 и ще се произвежда от държавната компания Beijing Automotive Group Co., която в случая ще играе ролята на подизпълнител за Xiaomi.

Автомобилът предлага елегантен екстериор и опция за инсталиране на сензорна технология, известна като LIDAR, в горната част на предното стъкло за усъвършенствано асистирано управление. Колата развива максимална скорост от 265 км/ч и тежи 2,66 тона.

Електромобилът се захранва от батерии на Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. и BYD Co. в зависимост от това дали става въпрос за конфигурация с един или с два двигателя.

От всички китайски производители на автомобили се изисква да представят нови модели пред MIIT, а продуктите, които са получили предварително одобрение, се публикуват всеки месец в обществено достъпен каталог в продължение на една седмица с цел изпращане на обратна връзка.

Предоставянето на информация не отговаря непременно на графика за производство. Xiaomi заяви по-рано, че нейният електромобил ще бъде официално представен през първата половина на следващата година.

Една от най-големите марки за потребителска електроника в Китай се присъединява към други технологични фирми като китайския конгломерат Huawei Technologies Co. в навлизането в сферата на електрическите превозни средства. Новите модели предлагат все повече технологии, както и функции като гласов контрол и софтуер за подпомагане на водача.

Електромобилът с марката Xiaomi е важна връзка в плана на компанията да създаде „всеобхватна екосистема“ за своите клиенти. Xiaomi вече обнови операционната система на своите смартфони и други домашни уреди, за да включи и електромобилите, така че потребителите да могат да контролират всички видове продукти на фирмата чрез единна платформа.

Но Xiaomi навлиза в един вече пренаселен пазар в Китай. Местният лидер BYD представи множество модели, с което успя да измести предишния пазарен водач Volkswagen AG, докато стартъпи като Li Auto, Nio Inc. и xPeng също напредват в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още