IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChargePoint представи разочароващ отчет на фона на рокадите в управлението

Цената на книжата на компанията се срина в началото на редовната търговия

22:37 | 17.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на ChargePoint Holdings Inc. се срина в началото на редовната търговия, след като компанията отчете разочароващи тримесечни приходи и смени двама представители на висшето ръководство, съобщава Bloomberg.

Фирмата за зареждане на електрически превозни средства обяви, че приходите ѝ са спаднали до 108 млн. долара през третото тримесечие, изоставайки от прогнозите както на анализаторите, така и на самата компания.

Паскуале Романо, който беше главен изпълнителен директор от 2011 г., и главният финансов директор Рекс Джаксън бяха сменени ден по-рано.

„Големи промени, които не очаквахме да предстоят“, пише в бележка до клиенти Гейб Дауд, анализатор в TD Cowen. „Пространството за зареждане на електромобили претърпя значителни затруднения тази година – доказателство за последните слаби отпечатъци от други доставчици на хардуер/мрежа – и въпреки че е лидер, CHPT не е имунизиран“, добавя Дауд.

Акциите на ChargePoint - които вече загубиха повече от две трети от стойността си тази година - се сринаха с цели 34% преди началото на редовната търговия в петък. Пазарната капитализация на компанията се насочва към стойност под 1 млрд. долара спрямо пика от 11,2 млрд. долара през юни 2021 г.

Компаниите за зареждане на електромобили изпиват трудности да се конкурират с Tesla Inc., която е изградила огромна мрежа от пунктове с различен дизайн на конектора от останалата част от американската индустрия. Междувременно все повече автомобилни производители се присъединяват към мрежата на Tesla, което ѝ дава допълнителна преднина спрямо конкуренти като ChargePoint.

Компанията излезе на борсата през 2021 г., като се сля с дружество със специално предназначение (SPAC) като част от вълна от подобни сделки, включващи електромобилни стартъпи, включително Lordstown Motors Corp. и Lucid Group Inc.

Инвеститорите впоследствие се разочароваха от тези компании, някои от които дори заведоха дела срещу ръководителите им заради споделяне на подвеждаща информация.

ChargePoint повиши Рик Уилмър, който се присъедини като главен оперативен директор през юли миналата година, за да замени Романо, който ще остане в компанията като съветник. Джаксън напусна ChargePoint и ще бъде заменен временно от Манси Кетани, вицепрезидент по финансово планиране и анализ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още