IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen очаква забавяне в ръста на продажбите тази година

Групата се позова на по-слабите икономически перспективи, нарастващата конкуренция и по-високите разходи

20:30 | 01.03.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Главният финансов директор на Volkswagen Арно Антлиц. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният финансов директор на Volkswagen Арно Антлиц. Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen прогнозира, че растежът на продажбите ще се забави през 2024 г., присъединявайки се към редица свои съперници в предупреждението за по-слаби икономически перспективи, нарастваща конкуренция и по-високи разходи, съобщава Ройтерс.

Най-големият производител на леки автомобили в Европа, чиито марки включват Audi, VW и Lamborghini, очаква продажбите да нараснат с до 5% през 2024 г., след увеличение от 15,5% за миналата година до 322,3 млрд. евро.

Този ръст предполага продажби за 2024 г. до 338 млрд. евро, по-високи от медианната оценка на анализаторите за 316 млрд. евро, става ясно от анкета на LSEG.

Главният финансов директор на Volkswagen Арно Антлиц отчита "приглушена икономическа перспектива и интензивна конкуренция" през 2024 г., въпреки че автомобилният производител остава уверен за годината като цяло, разчитайки на пускането на нови продукти.

Коментарите съвпадат с тези на конкурентите, включително Mercedes-Benz и Stellantis, като и двете компании изразиха подобен тон при представянето на резултатите си миналия месец.

Европейските производители на автомобили са подложени на натиск от американския конкурент Tesla, както и китайските концерни във време, когато глобалната инерция за електрически превозни средства се охлажда пред лицето на намаляващия ръст на продажбите и свиващата се държавна подкрепа.

Volkswagen заяви, че очаква оперативен марж от 7,0% до 7,5% през 2024 г. и предложи да увеличи дивидента както за своите обикновени, така и за привилегированите акции съответно с 0,30 евро до 9,00 евро и 9,06 евро за брой.

Автомобилният производител казва, че съотношението на инвестициите му се очаква да достигне своя връх през 2024 г. от 13,5%-14,5%, движен от разходите в ключовия пазар Китай, и постепенно ще спадне през следващите години до около 11% през 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 2 месеца
Тия като Мерцедес няма ли да си вдигат чукалата от Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още