IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай облекчава политиката за заеми за автомобили за първи път от 2018 г.

Пекин търси начини да стимулира търсенето на най-големия автомобилен пазар в света

15:32 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската централна банка обяви ревизии на заемите за автомобили, за да насърчи замяната на автомобили и да премахне определените от правителството минимални първоначални вноски за потребителите, финансиращи покупки на нови коли, съобщава Ройтерс.

Ревизиите, първите от началото на 2018 г., са последният опит да се повиши доверието на потребителите в най-големия автомобилен пазар в света, където ожесточената ценова война и забавящото се търсене будят тревога както у автомобилните производители, така и сред властите.

Финансовите институции могат самостоятелно да определят най-ниските нива на плащания, които ще приемат по лични автомобилни заеми за коли с бензинов двигател и превозни средства, използващи нов вид енергия (NEV), става ясно от изявление на Народната банка на Китай, публикувано съвместно с Националната финансова регулаторна администрация (NFRA).

Преди преразглеждането, което влиза в сила незабавно, NEV колите подлежаха на минимална първоначална вноска от 15%, а превозните средства с двигател с вътрешно горене - на ограничение от 20%.

„Финансовите институции трябва разумно да определят първоначалните вноски, условията и лихвените проценти по кредитите за автомобили въз основа на кредитоспособността и възможностите за изплащане на кредитополучателите“, гласи изявлението.

Регулаторът също така казва, че насърчава финансовите институции да намалят или премахнат санкциите, наложени за предсрочно изплащане на заеми по време на процеса на подмяна със стари автомобили за нови.

Но усилията на Китай да увеличи продажбите на автомобили чрез намаляване на първоначалните плащания по кредитите за автомобили ще бъдат разочаровани от ценовата война и предпазливостта на потребителите, изтъкват анализатори.

Миналата седмица NFRA посочи пред Ройтерс, че Китай скоро ще въведе политика за намаляване на първоначалните плащания по заеми за леки коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още