IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Geely продава акции на Volvo Trucks за над 1,3 млрд. долара

Продажбата съответства с дългосрочната стратегия на китайците, които ще останат вторият по големина инвеститор на Volvo с 88,5 милиона акции клас А

12:36 | 19.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската Zhejiang Geely Holding Group продава всичките си акции от клас B в производителя на камиони Volvo AB, които достигат стойност от около 14,46 млрд. шведски крони (1,3 млрд. долара), съобщава Bloomberg.

В изявление от четвъртък Geely казва, че продажбата е „в съответствие с дългосрочната стратегия“ на компанията и че ще остане вторият по големина инвеститор на Volvo с 88,5 милиона акции клас А.

„Стратегическата корекция на Geely Holding и включването на AB Volvo в неговото автомобилно производство и инвестиционно портфолио е част от управлението на риска и диверсифицираната инвестиционна стратегия на групата“, изтъква компанията.

Geely предлага 49,5 млн. акции чрез BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe и Barclays. Базираната в Швеция холдингова компания, която притежава акциите на Geely, продава книжата за 285,9 шведски крони за акция, повече от 2% отстъпка от цената при приключване на сесията в четвъртък.

В сряда Volvo отчете оперативна печалба за първото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, тъй като производителят на камиони компенсира намаляващите поръчки, като налага по-високи цени. Компанията свива производството, тъй като търсенето се охлажда след период на възстановяване след пандемията.

Geely намали дела си във Volvo през януари и също така продаде част от акциите си във Volvo Cars AB през ноември. В началото на годината холдинговата компания зад един от най-известните производители на автомобили в Китай трябваше да спаси Polestar, финансово затруднения производител на електрически превозни средства, който е подкрепен и от Volvo Cars.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още