fallback

Разумен ли е залогът на Tesla спрямо биткойна?

Увеличената експозиция на концерна към цифровите валути ще затрудни допълнително оценяването на компанията от анализатори и инвеститори

13:36 | 25.03.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Илон Мъск, „технокралят“ на Tesla Inc., заяви, че производителят на електрически превозни средства вече ще приема плащания в биткойн за своите автомобили. Добавянето на допълнителни количества от капризната криптовалута към баланса на една от най-бързоразвиващите се компании в света по отношение на пазарната капитализация може да се окаже взривоопасно, пише Марк Гилбър за Bloomberg.

Цената на биткойна достигна рекордно висока стойност от близо 62 000 долара по-рано този месец. Минути след 13:30 ч. българско време криптовалутата поеувтинява с над 6,7% до 52 734,58 долара.

В същото време увеличената експозиция на Tesla към цифровите валути ще затрудни допълнително оценяването на компанията от анализатори и инвеститори.

Джоузеф Алберт, пенсиониран специалист по компютърни технологии, който прекарва част от кариерата си, работейки в сферата на финансовите услуги, посочва, че биткойнът е толкова волатилен, че дори само 5% от средствата в даден инвестиционен портфейл да са насочени към токена, волатилността ще засегне целия набор от активи - аргумент, подкрепен от уебсайта portfoliovisualizer.com, който тества как би повлияла една минимална инвестиция в биткойн както на възвръщаемостта, така и за волатилността в инвестиционния портфейл.

тесла1

Добавянето на криптовалута със сигурност ще генерира повече печалба. Но волатилността, измерена чрез стандартното отклонение от средната стойност, също нараства дори само при разпределените на инвестициите от 5%.

Двуцифрената волатилност прави протфейла значително по-силно изложен на риск.

Напоследък Wall Street е принуден да приема все по-сериозно цифровите валути макар и със здравословна доза скептицизъм. Доклад на Bank of America Corp. от миналата седмица заключава, че „няма основателна причина“ да притежавате биткойн, освен ако не искате да спекулирате с цените, като виртуалната валута се счита за „непрактична“.

тесла2

Новият начин за покупка на автомобил Tesla, обявен в туит от Мъск в сряда (24 март), обаче не дава яснота как компанията планира да се справи с волатилността в цената на криптовалутата или колко клиенти могат да я използват.

При текущата ценова стойност на биткойна даден клиент може да закупи Model X срещу около два токена. В началото на годината същият автомобил би струвал приблизително четири биткойна.

Освен това Мъск посочи, че Tesla ще запази всички клиентски плащания с биткойни, без да се конвертират в долари.

Оценяването на Tesla винаги е било повече изкуство, отколкото наука. Добавянето на биткойни към баланса на компанията представлява още една пречка пред анализаторите в това отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още