IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разумен ли е залогът на Tesla спрямо биткойна?

Увеличената експозиция на концерна към цифровите валути ще затрудни допълнително оценяването на компанията от анализатори и инвеститори

13:36 | 25.03.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Илон Мъск, „технокралят“ на Tesla Inc., заяви, че производителят на електрически превозни средства вече ще приема плащания в биткойн за своите автомобили. Добавянето на допълнителни количества от капризната криптовалута към баланса на една от най-бързоразвиващите се компании в света по отношение на пазарната капитализация може да се окаже взривоопасно, пише Марк Гилбър за Bloomberg.

Цената на биткойна достигна рекордно висока стойност от близо 62 000 долара по-рано този месец. Минути след 13:30 ч. българско време криптовалутата поеувтинява с над 6,7% до 52 734,58 долара.

В същото време увеличената експозиция на Tesla към цифровите валути ще затрудни допълнително оценяването на компанията от анализатори и инвеститори.

Джоузеф Алберт, пенсиониран специалист по компютърни технологии, който прекарва част от кариерата си, работейки в сферата на финансовите услуги, посочва, че биткойнът е толкова волатилен, че дори само 5% от средствата в даден инвестиционен портфейл да са насочени към токена, волатилността ще засегне целия набор от активи - аргумент, подкрепен от уебсайта portfoliovisualizer.com, който тества как би повлияла една минимална инвестиция в биткойн както на възвръщаемостта, така и за волатилността в инвестиционния портфейл.

тесла1 тесла1

Добавянето на криптовалута със сигурност ще генерира повече печалба. Но волатилността, измерена чрез стандартното отклонение от средната стойност, също нараства дори само при разпределените на инвестициите от 5%.

Двуцифрената волатилност прави протфейла значително по-силно изложен на риск.

Напоследък Wall Street е принуден да приема все по-сериозно цифровите валути макар и със здравословна доза скептицизъм. Доклад на Bank of America Corp. от миналата седмица заключава, че „няма основателна причина“ да притежавате биткойн, освен ако не искате да спекулирате с цените, като виртуалната валута се счита за „непрактична“.

тесла2 тесла2

Новият начин за покупка на автомобил Tesla, обявен в туит от Мъск в сряда (24 март), обаче не дава яснота как компанията планира да се справи с волатилността в цената на криптовалутата или колко клиенти могат да я използват.

При текущата ценова стойност на биткойна даден клиент може да закупи Model X срещу около два токена. В началото на годината същият автомобил би струвал приблизително четири биткойна.

Освен това Мъск посочи, че Tesla ще запази всички клиентски плащания с биткойни, без да се конвертират в долари.

Оценяването на Tesla винаги е било повече изкуство, отколкото наука. Добавянето на биткойни към баланса на компанията представлява още една пречка пред анализаторите в това отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
earth
преди 2 години
Аз смятам, че има смисъл да се инвестира в една игра, която набира голяма скорост в целия свят. И всички казват, че Еarth 2 io е сладващия Bitcoin, че ръстът на виртуалните имоти ще скочи, а хората купуват, като обезумели ... докато цените са ниски. http://***.inter-view.info/2021/03/earth-2-io-bitcoin-skamis-earth-2-io.html Дали е пирамида, Понци, измама, или нещо от което реално в бъдаще могат да се спечелят пари предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Вече имам парите за модел 3 тогава, само трябва да изчакам известно време :)Ще си купя увеличаващи се пари с намаляващи се пари и за солар руф и батерии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
onezero
преди 3 години
Абе нали се сещаш, че като почне да пада той отдавна ще е разкарал койните и ще е заел short позиции, където може. То така стана и като навлезе - туитва си пича, дига койна на 55 хиляди и по едно време излезе информацията, че той си купил на на 22 хиляди месец преди да почне да туитва, два пъти пад койна, той туитва и пак го вдига, докато има шарани ще туитва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
ама той биткойн още не е ли умрял?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
хахаха, колко си тъъъп :):) Мъск няма да продаде нито една кола за биткоини... никой не ги ползва за пазаруване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
Demertsel
преди 3 години
Бейбумърите, трябва да почнете да се притеснявате за кръвното, простата, деменция и тн, а не да се кахърите какво ще спечелят/загубят милениалитеВ крайна сметка, вашето благосъстояния и оцеляване, зависи от нашият просперитет. Играем в един отбор, така че се успойте и се насладете на старините. Нали си имате по една-две панелки в надежда и младост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Цялата работа е маркетинг за милениали.Когато койнчето тръгне надолу, ще кешира и толкова. А и хич не е ясно колко коли ще се продадат с койни, как ще доказват доходи купувачите и тн. Защото сега всеки наркодилър си купува койнче и после харчи. Нито данък ще плаща, нито доход ще доказва. Дали правителствата ще го оставят така?:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Няма човек, който винаги да е бил прав. Не съществува такъв.По-скоро това ще е от пътите, когато Мъски е стъпил накриво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
В момента вече предлагат Тесла за биткойни. /предполагам една Тесла един койн :) Изгодно ./Ако след време събори койна ще се окаже че е продавал колите на промоция -90%. Едва ли ще го направи защото акционерите ще го изядат. А и на имиджа му също ще повлиае и това е дори по-важно от една компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
cherney
преди 3 години
Когато Мъск обяви, че ще строи ракети и космически кораби, отнесе сериозни подигравки. Днес SpaceX доставя американски астронавти на МКС. Той е последния човек на света, който може да бъде подценяван
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още