fallback

Общо 2,5 трлн. долара ще струва на инвеститорите преходът към електромобили

Политическата подкрепа за индустрията допълнително засилва търсенето на електрически превозни средства

08:12 | 01.04.21 г. 5

Тази година започна с обявяването на редица смели ангажименти от страна на автомобилните производители за електрифициране на техните продукти, обещавайки милиарди долари инвестиции в екологизирането на продуктовото портфолио.

Според изследвания на ComprarAcciones само през януари са били регистрирани сделки за финансиране в индустрията на електромобилите в размер на 6,45 млрд. долара. Тук се включват сливания с компании със специално предназначение (SPAC), първични публични предлагания (IPO) и придобивания. 

2020 г. постави началото на нова тенденция при компаниите за електрически превозни средства, като много от тях избраха да се листнат на борсата чрез сливане със SPAC дружества. Сред тези концерни личат имената на Nikola, Hyliion Holdings, Fisker, Lordstown Motors и QuantumScape.

Въз основа на прогнозата на американския кредитор Bank of America, преходът към пълна електрификация на автомобилната индустрия може да струва над 2,5 трлн. долара глобални инвестиции през следващото десетилетие.

През януари 2021 г. операторът на зарядни станции за електромобили EVgo обяви, че ще се слее със SPAC дружеството Climate Change Crises. Според условията на сделката, която трябва да приключи през второто тримесечие на годината, EVgo ще получи 575 млн. долара от сливането. Сливането ще оцени стартъпа на 2,6 млрд. долара.

Производителят на електрически автобуси Proterra също обяви сливане със SPAC компания - ArcLight Clean Transition Corp. Сделката трябва да осигури на Proterra 825 млн. долара, а стойността на предприятието ще достигне 1,6 млрд. долара, след като сливането приключи през първата половина на 2021 г.

SPAC

Междувременно производителят на клетки за батерии за електромобили FREYR обяви, че планира сливане с Alussa Energy Acquisition Corp., друга SAPC компания. Това ще осигури на стартъпа 850 млн. долара приходи, като обединеното предприятие ще бъде оценено на 1,4 млрд. долара.

През февруари компанията Volta Industries, също оператор на зарядни станции, обяви сливане с Tortoise Acquisition Corp II. Новото предприятие ще бъде оценено на 2 млрд. долара.

Xos, производител на електрически камиони, сключи сделка за сливане с NextGen Acquisition Corp. по-късно същия месец.

Производителят на батерии Microvast от своя страна се договори да се слее с Tuscan Holdings, още едно SPAC предприятие, като оценката на обединеното дружество ще достигне около 3 млрд. долара.

Засиленият интерес към SPAC компании и увеличаването на капитала не е изненада с оглед на прогнозите за търсенето на електромобили. В САЩ президентът Джо Байдън се застъпи за стимулирането на индустрията, обявявайки своя план за подмяна на всички автомобили с двигатели с вътрешно горене от федералния автопарк с електрически. Това са общо 645 047 превозни средства. От друга страна, властите в Шанхай планират да увеличат дела на електромобилите до 50% от всички покупки на нови превозни средства до 2025 г.

SPAC

Глобалният пазар на електромобили ще нарасне с 10,6% до 236 млрд. долара до 2027 г.

Според консултантската компания Blastpoint САЩ отчитат 30-процентно увеличение на продажбите на електрически автомобили през 2020 г. През 2021 г. се очаква продажбите да нараснат със 71%.

Глобалният пазар на електрически превозни средства се оценява на 121,8 млрд. долара през 2020 г. Очаква се той да нарасне с 10,6% за периода между 2021 и 2027 г., до около 236,3 млрд. долара.

Според ComprarAcciones общо 145 SPAC компании са успели да наберат 44,5 млрд. долара от началото на годината до средата на февруари срещу 21,7 млрд. долара от 55 традиционни IPO-та. По данни на SAPC Insider средният размер на една сделка с такава компания възлиза на 307 млн. долара.

SPAC

През 2020 г. са били осъществени общо 248 първични публични предлагания на SPAC дружества, от които са били набрани 83 млрд. долара, или шест пъти повече от финансирането през 2019 г.

В същото време скоростта, с която възникват подобни компании, е по-висока от темпа, с който успяват да намерят цел за сливане. Към момента едва 43 дружества от общо 145 са обявили своите цели за обединяване с друга компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още