IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки електрификацията правните проблеми на Daimler остават нерешени

Разследванията относно емисиите при дизеловите автомобили са тема, която присъства в почти всяко заседание на надзорния съвет на концерна в последно време

12:47 | 30.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Daimler AG се радват на голям инвеститорски интерес, откакто пандемията принуди производителя на Mercedes-Benz да отложи годишното събрание на акционерите преди година.

Разследванията относно емисиите при дизеловите автомобили са тема, която присъства в почти всяко заседание на надзорния съвет на концерна в последно време, пише председателят на Daimler Манфред Бишоф в писмо до акционерите преди годишното събрание в сряда (31 март).

Проучването на Европейската комисия (ЕК), свързано с евентуално задкулисно договаряне между Daimler, Volkswagen и BMW по отношение на технологиите за емисиите също остава важен въпрос, който подлежи на обсъждане, допълва Бишоф, цитиран от Bloomberg. 

Коментарът на Бишоф е своеобразно напомняне за неизменните регулаторни проблеми, които са надвиснали над главния изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус, чиято стратегия за трансформация на концерна вече е започнала да се осъществява.

След срещата с акционерите се очаква Бишоф да бъде заменен от Бернд Пишецридер. Той ще оглави надзорния съвет, който продължава с проверките относно правилата за емисиите при дизеловите автомобили.

Напоследък инвеститорите пренебрегват правните проблеми на Daimler, тъй като компанията пренасочи тяхното внимание към електрификацията на своето портфолио. В тази връзка акциите на Daimler поскъпнаха с повече от 170% през последната година, като Калениус обяви, че ще раздели бизнеса с луксозни автомобили от този за тежкотоварни превозни средства.

Mercedes вече започна да пуска на пазара електрически модели, като новият EQS ще бъде от решаващо значение за успешното конкуриране на концерна с Tesla Inc. и запазване на преднината пред BMW AG.

daimler daimler

Миналата година Daimler реши да изплати около 2,2 млрд. долара санкции, свързани с дизеловите автомобили в САЩ, като компанията продължава да бъде обект на разследване в Германия и други страни.

Въпросът с нарушаването на правилата за конкуренцията е свързан с обвиненията, че Daimler се е договорил с Volkswagen и BMW да забавят въвеждането на технология за контрол на емисиите при автомобили, продавани в Европа между 2009 и 2014 г.

Инго Шпайх от инвестиционната компания Deka Investment GmbH посочва, че признава напредъка на Daimler под ръководството на Калениус, но не одобрява назначаването на Пишецридер като председател с мотива, че компанията има нужда от нови ръководни кадри, които да се фокусират върху електромобилите и софтуерните технологии.

Шпайх призива Daimler да наложи устойчива дисциплина върху разходите и да положи повече усилия за изясняване на правните рискове.

От своя страна Бишоф пише, че продуктите на Daimler се радват на голямо търсене на всички основни пазари и генерират финансови средства, които да подкрепя трансформацията на компанията.

„Гледаме с оптимизъм през 2021 г.“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още