IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От дефицит на чипове до война: Проблемите за автопроизводителите нямат край

Геополитическите сътресения будят притеснения относно дългосрочните доставки на ключови суровини и материали за електромобилите

19:55 | 30.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dimas Ardian/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

„Загубата на руските доставки би оказала значително влияние върху пазара на паладий“, споделя Сузаки. Производителите на автомобили и други купувачи често подписват споразумение за покупка всяка година, така че е трудно внезапно да се увеличи производството, за да се отговори на търсенето от нови клиенти, добавя той.

Увреждането на репутацията на концерните, които купуват от Русия представлява друг риск.

Търговец на метали в Токио споделя пред Nikkei, че компанията обикновено купува паладий от Русия, но сега тя "внимателно оценява ситуацията" и се консултира с банките, за да види как санкциите ще повлияят на доставките и дали санкциите ще бъдат насочени към добива на паладий.

„Притесненията ни се засилват, особено след като видяхме как Shell беше остро разкритикувана“, изтъква представител на дружеството.

Тенденциите в автомобилната индустрия определят как производителите на метали реагират на настоящата ситуация.

суровини суровини

По ирония на съдбата производството на паладий е малко вероятно да се увеличи значително въпреки скорошните повишения на цените, според Микио Фуджита, старши пазарен анализатор за Johnson Matthey, тъй като автомобилният сектор вече започва да се дистанцира от него.

„Тъй като автомобилната индустрия преминава към електрически превозни средства, се очаква търсенето на катализатори постепенно да се свие в дългосрочен план“, изтъква Фуджита.

При никела е различна ситуацията. Руската Norilsk Nickel е петият по големина производител на метала в света, като е отговорен за около 6% от световното производство, според изчисления на Wood Mackenzie. Около половината от тези количества отива за клиенти в Европа, а останалата част се насочва към Китай. Очаква се търсенето на метала да нарасне с ускоряването на продажбите на електрически превозни средства. 

Запасите от никел вече привършват, като обемите, държани в складовете на Лондонската метална борса, намаляват до около 73 хил. тона – което се равнява на приблизително едномесечното глобално търсене - от около 260 хил. тона само преди година.

Търговец на никел в японска търговска къща посочва, че европейските конкуренти и купувачи са започнали да се въздържат от покупките на руски никел.

„Това доведе до още по-затегнат пазар и премиите се покачват до рекордно високи нива в Европа“, споделя търговецът.

Междувременно скокът в цените на алуминия отразява страховете на купувачите от повторение на 2018 г., когато САЩ наложиха санкции на големия руски доставчик на алуминий Rusal. Русия е втори по обем производител на алуминий в света.

Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Бе да им имам проблемите.През миналата година почти всички отчетоха рекордни печалби и маржове, заради по-високите цени и увеличените доставки на по-луксозните модели.Не те имат проблеми, а средните потребители...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още