IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla вече е по-евтина с 5 хил. долара от средностатистическа нова кола в САЩ

За купувачите, които отговарят на условията за новите федерални стимули, цената на базовия Model 3 достига 35 хил. долара – с почти 12 500 долара по-малко от средната пазарна цена

19:12 | 21.02.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Никога преди електромобил на Tesla не е бил толкова евтин.

След невероятни намаления на цените през последния месец седанът Model 3 сега се продава на цена, която е с 4930 долара по-ниска от тази на един средностатистически нов автомобил в САЩ. Това е най-ниската цена за електрически модел на Tesla спрямо средната пазарна цена на американския пазар, показва нов анализ на Bloomberg.

Положението е подобно и при Model Y, който започна годината с впечатляващ ценови спад от 13 хил. долара. Но дори преди тези понижения моделът се нареждаше на трето място по продажби в SUV сегмента в САЩ през 2022 г., изпреварван единствено от Toyota RAV4 и Honda CR-V. През февруари Tesla възстанови леко цените на Model Y, след като разпродаде всички бройки от модела, планирани за производство през първото тримесечие в САЩ.

Анализът на Bloomberg показва разликата в цената между най-продаваните модели на Tesla и средната цена, плащана за ново превозно средство на американския пазар всеки месец.

Първото намаление на цените на Tesla, извършено на 12 януари, беше рязко и изненадващо и продължава да отеква. Ford Motor Co. последва примера на електромобилната компания и понижи цените на своя електрически Mustang Mach-E. Междувременно Lucid Group Inc. предложи отстъпки за потребителите в размер на 7500 долара, както и Rivian Automotive Inc.

General Motors Co. планира да пусне електрически версии на своите SUV Chevrolet Blazer и Equinox по-късно тази година, точно в разгара на първата електромобилна ценова война в САЩ. Както посочва анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас, „пазарът на електромобили може би навлиза във фаза на „разклащане“.

Никога преди Tesla Model 3 не е бил толкова евтин. Източник: Bloomberg Никога преди Tesla Model 3 не е бил толкова евтин. Източник: Bloomberg

В същото време цените на бензиновите автомобили се движат в обратна посока. Средната цена на ново превозно средство се е повишила с над 10 хил. долара от началото на пандемията до 47 920 долара през януари. Това се дължи на недостига на полупроводници, инфлацията при суровините и умишлените решения на производителите да поддържат ниски нива на инвентар и високи цени, докато инвестират милиарди в разработването на електрически автомобили.

След още две намаления на цените на Model 3, най-евтината версия сега започва от 42 990 долара. Това не включва данъчните отстъпки от 7 500 долара, предвидени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), подписан от президента на САЩ Джо Байдън миналия август. За потребителите, които отговарят на условията за федералните стимули, цената на въпросната версия на Model 3 достига 35 хил. долара – с почти 12 500 долара по-малко от средната цена на пазар на нови коли в САЩ.

Въпрос на ценови паритет

Години наред автомобилните анализатори залагат за това кога електрическите автомобили ще достигнат ценови паритет с конвенционалните превозни средства. Трудно е да се определи точно кога е достигната тази линия, тъй като нещата зависят от това кои типове автомобили се сравняват и дали се вземат предвид икономиите на гориво. Но които и показатели да се използват, Model 3 очевидно е преминал границата. Началната цена на модела, която не включва данъчни облекчения или икономии на гориво, сега е с 800 долара по-ниска от тази на нов BMW 3 Series, един от неговите конкуренти.

За още по-ярко сравнение може да се разгледа цената на тригодишен лизинг. Model 3 сега се предлага срещу почти точно същата месечна вноска като тази на базовата версия на Toyota Camry LE, когато е структуриран с подобни условия на лизинг.

Постоянните ценови корекции от страна на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск са уникални за света на автомобилите. Но Tesla увеличава производството в своите нови заводи в Остин и Берлин и разширява капацитета на гигафабриката в Шанхай. Ако търсенето не поддържа досегашния темп, може да са необходими повече ценови понижения, за да се привлекат нови купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
АМИ купувайте Тесли :) На паркинга пред блока има два броя, но не съм се засичал със собствениците, за да чуя мнението им... Имам една позната с Нисан Лийв, вика - за градска кола е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 25
zelka007
преди 1 година
До: evlogi... не знам дали всички производители дават средна продажна цена на моделната си гама , но от опита който имам , базовите версии на този клас автомобили са рядкост , повечето са със средно или топ оборудване ... виж , у нас продажбите са в двете крайности , без средно ... :))) ... или базата или топ оборудвана ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 25
zelka007
преди 1 година
До: evlogi... модел 3 на тесла е позиционирана в клас luxury small cars . позяпай цените в приложеният линк , цената на тесла е $42990 или $53990 , всички екстри са в цената , единствено по желание добавяш софтуер за управление + $6000 . топ версията long range е разпродадена за 2023 в УСАто , в ЕС струва 60990 евра и все още има налични за 2023 ... https://cars.usnews.com/cars-trucks/rankings/upscale-small-cars
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 36
evlogi
преди 1 година
Яко..Цената на НАЙ-ЕВТИНАТА Тесла се сравнява със СРЕДНАТА цена на всички продадените леки автомобили в САЩ.В подобни манипулации винаги са били особено силни зелените.Интересно ще ми е да видя обратното сравнение-как се съотнася цената на най-евтината кола с ДВГ към средната цена на продадените бройки Тесла в Щатите...А правилното , разбира се, би било да се сравни средната продажна цена на Тесла със средната продажна цена на всички нови продадени автомобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 37
khao
преди 1 година
и как немаш чипове като "умишлените решения на производителите да поддържат ниски нива на инвентар и високи цени" .. нема никаква връзка да има недостиг ако умишлено произвеждаш по малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 41
zelka007
преди 1 година
хихи ... и излизат на печалба ... а туканка форумните велики аналитици и акционери дърдореха некви безсмислици ... некой да се съмнява , че ще имат 10% от глобалният пазар на автомобили след 5-7 години ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още