IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В София се строят по-малко, но по-просторни апартаменти

Жилища продължават да купуват работещи млади хора, които са се отделили от родителите си или които вече трайно са се установили в столицата

10:18 | 17.10.13 г.
В София се строят по-малко, но по-просторни апартаменти

С близо 30 на сто се е повишила средната площ на апартаментите в София през последните 6 години, сочат данни на консултантската компания Arco Real Estate.

Ако през 2008 г. средната площ на апартамент в завършена сграда ново строителство е била 68 кв. м, то за 2013 г. тя е 87 кв. м.

Освен в площта, има съществена промяна и в броя на жилищата в новите сгради – ако през 2008 г. всяка нова сграда е добавяла средно по 14 апартамента на пазара, през 2013 г. числото е намаляло до 5.

“Купувачите на ново строителство в столицата се възползват от тази тенденция като придобиват по-просторни жилища на по-добри цени”, посочва се в анализа на компанията.

“Като се има предвид и фактът, че населението на града е със сравнително малък дял хора над 65-годишна възраст, безработицата е под средната за страната и работната заплата умерено расте, не са изненада и данните за това колко жилищна площ може да се купи с една заплата в София. За последните 5 години тя се е качила близо 2 пъти - от 0,44 кв. м през 2009 г. до 0,81 кв. м през 2013 г.”, изчисляват от компанията.

Жилища продължават да купуват работещи млади хора, които са се отделили от родителите си или които вече трайно са се установили в столицата, пише още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още