IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начин за ревизия на мораториума за земята

Правосъдният и външният министър ще подготвят становище и доклад, които ще представят пред правителството

14:23 | 25.10.13 г. 42
Търси се начин за ревизия на мораториума за земята

Правителството търси начини удълженият до 2020 г. преди дни мораториум за продажба на земя на чужденци да бъде отменен. БСП, ГЕРБ и ДПС също намекват, че се търсят начини за ревизия на решението на Народното събрание (НС).

„Със законови промени не може да се ограничи продажбата на земя на чужденци“, каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в отговор на въпрос възможно ли е да бъдат приети промени в законодателството, така че да се ограничи продажбата на земя на чужденци и отчасти да се изпълни приетият от парламента мораториум, предаде БТА.

„Това е дискриминативно условие и препятства свободното движение на капитали на територията на ЕС", обясни Златанова. Тя добави, че това не е възможно при действащия договор за присъединяване на България към ЕС и европейското законодателство, което е задължително за страната ни.

Златанова посочи, че премиерът Пламен Орешарски, който не подкрепя решението на депутатите, е възложил на нея и на външния министър Кристиан Вигенин да подготвят становище и доклад на правителството за мораториума.

„Мисля да огледаме всички възможности добре, другата седмица ще ви ги споделим“, добави тя.

Депутатът Янаки Стоилов от Коалиция за България коментира, че е възможно да се гласува и ново решение, с което спорното удължаване на ограничителния срок за купуване на земя от чужденци да бъде отменено. "Първо трябва да се реши реалният въпрос за условията, при които ще се закупува земя и тогава ще отпадне и необходимостта от приетото решение за мораториум", коментира Стоилов.

„Този мораториум е в разрез с нашите международни ангажименти. ЕС и ЕК следят внимателно какво става тук и ще очакват от България да изпълнява международните си ангажименти като член на ЕС“, коментира Метин Казак от ДПС.

Той призова за намеса и на Конституционния съд. Президентът Росен Плевнелиев вече даде заявка, че ще сезира съда за решението.

Още вчера Орешарски коментира в Брюксел, че решението на Народното събрание ще бъде ревизирано. Лидерът на БСП Сергей Станишев също коментира, че това "емоционално" решение на българския парламент не е работещо и подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

Същевременно обаче лидерът на Атака Волен Сидеров, който е основен инициатор за приемането на мораториума, отново призова правителството да се съобрази с решението на Народното събрание. Според него този „срок на отлагане“ ще бъде приет от всеки един държавник – партньор на България в Евросъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 17 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Зависи кой как разбира "държава"-та. За мен е като многоглавата ламя от другия виц. :)) Едната глава - правителството, другата - парламента, третата - една част от народа, четвъртата - друга и т.н. Докато някоя глава прави само *** - само лош имидж за Бг, когато почне обаче да си дава и ***, проблема вече става общодържавен. Та в тоя смисъл трябва да си пази глупаците от глупостта им(на всяко ниво), щото накрая ще се пише на общия ***. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 19 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ти мислиш ли че на рома, *** дето виси пред бюрото за социални помощи и мозъчно увредения продукт на българо -съветската дружба се крепи държавата и нейната сигурност. Всички гореизброени сигурно ще са първи патриоти да защитават родината срещу външни и вътрешни заплахи, а? Или ще са първите, които ще предадат родината си за едно парче хляб на който пръв ги излъже?Ще се радвам да прочета отговора ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 17 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
До едно време мислех, че основната роля на държавата е като сила срещу външна заплаха, вече разбирам, че това е да пази собствените си *** от тяхната си глупост(на глупаците). Когато обаче някои са узурпирали властта, ползвайки се от глупостта, е естествено да работят срещу ценностната система на българите, да налагат удобни за тях(либерални) ценности. Не, че либерализмът е лошо нещо, но зависи за кого. За силният е либерализъм, за слабият - либерастия.(Като ония виц - за разликата между гея и обикновения ***. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 18 rate down comment 0
deant
преди 10 години
bgman qnidopi Да за жалост съм съгласен с последните ви мнения. Просто виждаме нещата от различен ъгъл, но го докарахме заедно до там. ---Ние сме загубен народ и ще изчезнем. Казвам го с болка, но сами се докарахме до тук и ще си понесем последствията.---Мога да го кажа най-просто по този начин - нещо, което не оценяваш просто не го заслужаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Можеш да запазиш България само с "качествени" промени засягащи ценностна промяна на българите, не с мораториуми за каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 20 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Мога да го кажа най-просто по този начин - нещо, което не оценяваш просто не го заслужаваш. Един закон или мораториум повече не може да промени това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 20 rate down comment 1
qnidopi
преди 10 години
Например аз ще ти отговоря от мое име:Имам малко земя - около 40 декара обработваема земя по наследство. Аз съм банкер, нямам понятие от земеделие и лично не смятам да инвестирам в подобна дейност. Получавал съм предложения от хора наоколо. Навестявал съм нивите им, за да видя в какво ще се превърнат земите ми. Разочарованието ми беше пълно. Не знам има ли по-неподходящ и неблагодарен купувач от един българин на парче плодородна земеделска почва.Ние сме загубен народ и ще изчезнем. Казвам го с болка, но сами се докарахме до тук и ще си понесем последствията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 22 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Не знам как точно да ти го формулирам - но да държиш едни хора вързани със синджир и да си мислиш че това е най-добрият начин да ги запазиш като народ или нация отдавна се провали като метод.Тъпанара ще продава и пропилява всичко, до което се докопа защото толкова му е съдържанието. Да вържеш тъпанарите със синджир не прави нацията или народа ти по-силен или по-добре.Разковничето е в образованието и пречистването а пречистването идва със свободата всеки да прави каквото му се вижда добро в рамките на закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Най-накрая обръщение към всички по темата.Проблема не е в това, че някой иска да ни изкупи земята. Големия проблем е че ние всички искаме да се оттървем от нея, защото не можем или не знаем как да работим с нея. За това ни е най-лесно да я шитнем за едни пари, щото чужденците ще дадат повече. Мораториума разбира се ще падне. Както и всички други ограничения. Случаят обаче е друг в нашия парламент. Разбрахте ли сега, че колкото и да крещите и викате леви срещу десни - няма никакъв смисъл. Който изберем ще бъде просто пионка на Брюксел и ще изпълнява заложеното в Договора. Ако всичко това ви допада - добре. Аз обаче имам пълното право (идващо от демокрацията) да не харесвам това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 19 rate down comment 0
deant
преди 10 години
за тея 240 тюфлека всичко ми е ясно. Аз не съм на тяхна страна. Продажбата както се оказва е най-лесната, част. Врътката я има. Обаче какво правим дългосрочно. Щото "тука да продадем" едни декари е много краткосрочен избор. проблема е твоя случай е начина по който възприемаш земята, която имаш. Т.е. като кола втора употреба, която се мъчиш да пробуташ за възможно най-добра цена. Питам аз, земята прилича ли на кола? Можеш ли утре да си купиш друга и да си я докараш пред блока, да ти замени старата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още