IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Има ли значение кой ще инвестира в земята - Джордж или Георги?

Мораториумът за нивите създаде предпоставка цените да тръгнат надолу

14:13 | 23.10.13 г. 37
Б. Петков: Има ли значение кой ще инвестира в земята - Джордж или Георги?

Удължаването на мораториума върху продажбата на земеделски земи на чужденци до 2020 г. е прецедент в историята на парламентаризма. Не ми се мисли каква ще е реакцията на ЕС. Така коментира вчерашното решение на парламента Борислав Петков, председател на асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Според него решението ще се отрази на цените на нивите. „Голяма част от спекулантите, които купуваха земя, в очакване да падне мораториумът, сега ще искат да продават, но няма да получат цената, която са платили“, прогнозира Петков.

Той уточни, че към момента към понижението на цената на земята от май насам благодарение на ниските цени на зърното е около 20%. Допълнително решението на НС ще окаже 10 – 15% натиск надолу.

Ако е имало предпоставка на пазара да се появят още играчи, тя вече не съществува, разясни Петков.

Според него дебатът в парламента е бил безсмислен, защото досега който искаше да купи земя, трябваше само да регистрира търговско дружество в България.

Той допълни, че би могло вместо мораториум да се сложат административни пречки пред закупуването на земя от чужденци. Например неговата асоциация е предлагала чужденец, който купи нива, да е длъжен да ползва земята само като земеделска, а произведената продукция да бъде преработена в България и чак тогава да бъде изнасяна.

„Така щяхме да имаме реални инвестиции в земеделието. Има ли значение кой ще ги направи: Джордж или Георги?“, попита експертът, като определи вчерашното решение на НС като „лишено от всяка юридическа същност“, тъй като решение на българското Народното събрание не може едностранно да промени договора за присъединяване на България към ЕС.

Той определи действията на депутатите като „пиар акция на гърба на българския гражданин, защото санкциите, които ще претърпим от ЕС, ще ги плати българският данъкоплатец“.

Запитан кой ще спечели от решението той заяви, че определено това няма да са големите фондове, защото те държат да има конкуренция на пазара.

Според него и без ограничителни мерки на границата няма да се подреди опашка от чужди инвеститори, заради разпокъсаните парцели, неясните поземлени отношения, тежките административни процедури и правилата, които се променят всяка година.

При всички положения ще има облагодетелствани от решението - най-вероятно това са политици, които искат да трупат дивиденти пред обществото, каза още Петков.

Вижте подробности във видеото от Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 2 rate down comment 0
tigerdragon
преди 10 години
Група във Фейсбук - "ЗА земята на БЪЛГАРИЯ"https://***.facebook.com/groups/zemia/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 0
James S
преди 10 години
Накратко : Земята ни е с ниска цена, защото и субсидиите също са най-ниските. Когато земята е вземе по-точно "Джорджосан Оглу", ще получава и европейски субсидии от нашата земя, а ще си изнася от Турция неговата продукция. Преставете си ситуацията от друга гледна точка, българския земеделец си купи земя в Холандия за 200 евро на декар (колкото е цената тук), гледа без значение какво и получава всяка година по 60-80 евро за същия декар.С тези пари може да направи или БГ доматите по-евтини от турските или след 2 години ще е голям Холандски замевладелец. Сега спрете да си представяте,защото цената на земята в Холандия започва от 3000 Евро на декар и въобще не им дреме да гледат домати, защото може да има тарикати нагли БГ депутати,които да им осигурят ниска цена от подтиснати български бизнесмени-земеделци. Аш колсум г-н Петков бей ...а Джордж не играе основната роля в този филм !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
tesla
преди 10 години
И какво предлагате да правим с пустеещите земи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Напротив - опростявам мисълта си /до възможния максимум/, че да не се загуби логиката и извода... Например - на много места не уточнявам, че условията който са еднакви /за валидност на даден анализ или допускане И реалността/ се елиминират, защото реалнара реалност е една, а само хипотетичните са различни! и когато при анализ имаме изисквания , които така или иначе съществуват реално, то нев ги описвам... ...и именно голяма част от (-) които получавам, са от "мечтатели" и "вярващи" /налагащи вътрешна хипотетична реалност анализирайки абсолютната реалност/, които иначе аналитично усещат, че допускането ми е валидно при "определени условия", не ги виждат, че съществуват в реалността! ама ако на Вас Ви "харесва" да не мислите критично /с проверка на резултата а не налагане на искането и желанието/, а да "вярвате" и "мечтаете", то няма как да ме разберете, борейки се със себе си... Борбата ще Ви отнема всичките умствени ресусрси и ще Ви изглежда вътрешно за Вас, че аз съм виновен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Б. Петков: Има ли значение кой ще инвестира в земята - Джордж или Георги?" Да има ! Към момента определено е Джордж ! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Да, наистина не те разбирам, най-вече не разбирам, защо ме нападаш":D Мисълта му е сложна :))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
нелинейност спрямо свободния пазар /неораничен с регулации/ или показвам конкретната регулация къде ограничава и засяга пазара... Просто ти коригирам мисленето:Не ми хареса това:"Сега махат законовата забрана за продажба на земя на чужденци, фондовете продават на високата цена, която чужденците неминуемо ще предложат. " - затова написах, че големите площи се купуват И СЕГА от чужденци /от фондове/. Обясних ти конкретно кой сегмент се удря /5-50дка/, кой ще го отнесе /обикновенния дребен продавач/ и какъв е ефекта от регулацията!Та последващото противоречие исках да се изглади:"Единственото, което можем да направим е да стиснем зъби и да не си продаваме земята ;) " - тези към които е насочена регулацията и промяната в търсенето не могат да "стиснат зъби и да не си продават земята" - това е най-уязвимия сегмент, които продават ОТ ЗОР, а не спекулативно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Dimicha
преди 10 години
Да, наистина не те разбирам, най-вече не разбирам, защо ме нападаш, след като достигаш до същия извод-че има "схема", съгласно която ние сега си продадохме земеделската земя евтино на фондовете, а те ще я продадат после скъпо след падането на мораториума. И между другото, тия "маймуни", за които говориш са българите, имащи земеделски земи-нашите майки, баби, дядовци и т.н., добре е да го осъзнаваш това, като пишеш. Говориш за нелинейност на търсенето на земя-нелинейност спрямо кой фактор?! Спрямо цената? Ами то търсенето си е нелинейна функция по дефиниция, затова се изчислява показателя еластичност на търсенето, за да се измери в различни участъци от кривата как ще реагира търсенето на промяна в цената. Както и да е, спорът е вече безсмислен ю
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ти четеш ли какво съм написал или мислиш вместо мен?1. Щом нищо няма да се промени, що го премахват сега точно този мораториум? - Основен манипулационен принцип - начукват ти го с това което искаш! мисля че ще откара в "законно-противоречие" около 1г, което е добре за "монополистите" и лоши за продаващите маймуни!2. Те дребните собственици и сега си купуваха имоти в БГ-е колко англичани си накупиха къщи из българските села, Значи това, което казваш, че падането ще засегне само дребните, не е вярно. - нищо не си схванал! Аз за къщи не говоря, както и за атрактивни земи /парцели/ - ниския сегмент за който говоря е масовия в който продават маймуните - 5-50дка зем.земя!!! За това , никой чужденец няма да направи фирма с всичко произтичащо от това и съответно е аут от пазара! Ако не го разбираш това и създадената от него нелинейност на търсенето - не мога да ти помогна :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"3. Без да излиза, че се извъртам, аз също не съм против това да може да се продава земя на чужденци, ама да си я бяхме продавали ние директно, та да вземем поне добри пари,. Защо трябваше да изчакат, да може българите масово да си изпродадат земята на ниските цени, та тогава да падне мораториума? " - както и да се извърти ***, гъзъ и е все отзад :)) - наистина има хора на които каквото и да обясняваш нищо не вдяват, защото се заглуашават от собствения си глас! За последно се опитвам:Първо това е идеята - точно като тръгнеш да продаваш , да те чакат определени /фондове+арендатори/ и намалени до минимум други (1)! Ама разбира се, че като си на зор ще бъдеш прекаран... именно от тях! Ограничаването на останалите (1) вкарва нелинейност в търсенето! Не абсолютно крайно нулиране, а НАМАЛЕНИЕ!Ами именно затова трябваше да изчакат - да изкупят евтино земята преди падането на мораториума! Е, сега си създадоха още около 1г "време"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още