IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Има ли значение кой ще инвестира в земята - Джордж или Георги?

Мораториумът за нивите създаде предпоставка цените да тръгнат надолу

14:13 | 23.10.13 г. 37
Б. Петков: Има ли значение кой ще инвестира в земята - Джордж или Георги?

Удължаването на мораториума върху продажбата на земеделски земи на чужденци до 2020 г. е прецедент в историята на парламентаризма. Не ми се мисли каква ще е реакцията на ЕС. Така коментира вчерашното решение на парламента Борислав Петков, председател на асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Според него решението ще се отрази на цените на нивите. „Голяма част от спекулантите, които купуваха земя, в очакване да падне мораториумът, сега ще искат да продават, но няма да получат цената, която са платили“, прогнозира Петков.

Той уточни, че към момента към понижението на цената на земята от май насам благодарение на ниските цени на зърното е около 20%. Допълнително решението на НС ще окаже 10 – 15% натиск надолу.

Ако е имало предпоставка на пазара да се появят още играчи, тя вече не съществува, разясни Петков.

Според него дебатът в парламента е бил безсмислен, защото досега който искаше да купи земя, трябваше само да регистрира търговско дружество в България.

Той допълни, че би могло вместо мораториум да се сложат административни пречки пред закупуването на земя от чужденци. Например неговата асоциация е предлагала чужденец, който купи нива, да е длъжен да ползва земята само като земеделска, а произведената продукция да бъде преработена в България и чак тогава да бъде изнасяна.

„Така щяхме да имаме реални инвестиции в земеделието. Има ли значение кой ще ги направи: Джордж или Георги?“, попита експертът, като определи вчерашното решение на НС като „лишено от всяка юридическа същност“, тъй като решение на българското Народното събрание не може едностранно да промени договора за присъединяване на България към ЕС.

Той определи действията на депутатите като „пиар акция на гърба на българския гражданин, защото санкциите, които ще претърпим от ЕС, ще ги плати българският данъкоплатец“.

Запитан кой ще спечели от решението той заяви, че определено това няма да са големите фондове, защото те държат да има конкуренция на пазара.

Според него и без ограничителни мерки на границата няма да се подреди опашка от чужди инвеститори, заради разпокъсаните парцели, неясните поземлени отношения, тежките административни процедури и правилата, които се променят всяка година.

При всички положения ще има облагодетелствани от решението - най-вероятно това са политици, които искат да трупат дивиденти пред обществото, каза още Петков.

Вижте подробности във видеото от Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 5 rate down comment 5
Dimicha
преди 10 години
Това си е твое мнение, ти си сложил розовите очила-и през морга да минеш, пак ще ти хареса това, което виждаш. Аз пък ще те питам по следните въпроси:1. Щом нищо няма да се промени, що го премахват сега точно този мораториум?2. Те дребните собственици и сега си купуваха имоти в БГ-е колко англичани си накупиха къщи из българските села, Значи това, което казваш, че падането ще засегне само дребните, не е вярно.3. Без да излиза, че се извъртам, аз също не съм против това да може да се продава земя на чужденци, ама да си я бяхме продавали ние директно, та да вземем поне добри пари,. Защо трябваше да изчакат, да може българите масово да си изпродадат земята на ниските цени, та тогава да падне мораториума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
*** т ое обратното по няколко точки:1. точно големите могат да си купуват и СЪС и БЕЗ мораториум! Той не е за тях! Те и сега си купуват големите, вече укрупнени от фондовете парчета земя на висока цена... купени от стискащите зъби на безценица...2. КАТО "стиснем зъби", но зора ни превари, какво ще правим - ще подаряваме ли?3. мораториума вкарва нелинейност в търсенето - или премахва чуждите купувачи от ниския сегмент /малка и евтина площ/...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 7
Dimicha
преди 10 години
Войни няма да има, ами просто с тоя закон се финишира поредната схема в нашия икономически и политически живот. От няколко години големите фондове за земя масово я изкупуват на отчайващо ниски цени, щото населението е докарано до просешка тояга. Сега махат законовата забрана за продажба на земя на чужденци, фондовете продават на високата цена, която чужденците неминуемо ще предложат. Въпросните фондове, разбира се, не са на *** и пульо. Собствениците са знаели, че закона рано или късно ще падне...по-скоро те са тези, които пишат законите ;) Казано с други думи, експроприация с икономически средства и ОКОНЧАТЕЛНА този път. Поредното действие, което е в унисон с целия комунизъм с икономически средства, в който живеем от 89-та насам. Браво, другари! Единственото, което можем да направим е да стиснем зъби и да не си продаваме земята ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Повечето коментари са отчайващи честно! Населението растяло било и щяло пак да има войни за земя. И ... как мораториума ще ни помогне при една война за земя? Как ще ни спаси от китайците и индийците да ни я вземат с военна мощ? А иначе.. има ли разлика .. еми има, Гошо очевидно не инвестира, та остава да се надаме Джордж да го направи, иначе остава да наблегаме на пиенье
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Какво означава Народ без земя? Частната собственост си е на частника, а не на народа! Ако аз имам 1000 декара, а ти няма земя, защо си мислиш, че ние общо имаме нещо? :)Земята рано или късно ще бъде изкупена! Въпросът е на ниски цени ли ще се случи изцяло от български мутри олигарси и т.н. или на високи цени в конкуренция с чужди инвеститори. Да не говорим, че чуждите инвеститори освен пари могат да вкарат ноу хау, пазари и т.н., като много по бързо развият българското земеделие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 13
I
преди 10 години
Народ без земя е като човек без душа.Не си продавай душата БЪЛГАРИНО!Печатащите хартийки, само чакат, за да вземат без войни това, което не са взели от с оръжие и кръв.Трилионите напечатани са за това. Да завладеят земите на народите. Земята е по-ценна от златото. Тя ражда храната ни. Осигурява живота на идните поколение.Ако им се позволи да купят земпта, след време ще струва стотици пъти повече - недостъпна за народа.Народ без земя не е народ. Някога един от бащите-основатели на САЩ, Томас Джеферсън, писал:Ако американският народ някога позволи на частните банки да контролират печатането на НЕГОВАТА валута първо чрез инфлацията, после с дефлацията банките и корпорациите, които ще израснат покрай инфлацията и дефлацията, ще ограбят народа от всичката му собственост, докато един ден техните деца се събудят бездомни на континента, който бащите им завоюваха Убеден съм, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи от чуждите армии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Има ли значение кой ще инвестира в земята - Джордж или Георги?--------------Няма голямо значение що се отнася за Джордж или Георги ама виж ако Хасан, Иълмаз или Коч почнат да купуват българска земя това вече е много лошо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Допинг малко, ама всички го правят ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
мисля че да! ;)))аз /без бирата/ над 170 не закарвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
" ...за да четеш свободно, трябва да поддържаш IQ в нормално състояние /ненапрегнато/ над 150 ..."------------------155 на една каса бира добре ли е? ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още