IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Златанова: Искането на НС чужденици извън ЕС да не купуват земя е изпълнено

Вицепремиерът представи пред Министерския съвет доклад след решението на парламента да удължи мораториума до 2020 г.

15:27 | 30.10.13 г. 9
З. Златанова: Искането на НС чужденици извън ЕС да не купуват земя е изпълнено

Едностранното удължаване на мораториума за продажба на земя на граждани на ЕС и на европейското икономическо пространство означава нарушение на договора за присъединяване на България към ЕС с всички юридически последствия. Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова. Тя представи пред Министерския съвет възложения й от премиера доклад след решението на парламента да удължи мораториума до 2020 г.

Според анализа на Златанова в решението на депутатите не се дава мандат за денонсиране на договора ни за членство с ЕС и за започване на нови преговори за съставяне на нов договор.

Вицепремиерът обаче смята, че парламентът е имал предвид граждани и юридически лица на трети страни, тоест извън ЕС, за които и към момента има забрана да купуват българска земя. На въпрос защо смята така, Златанова заяви, че българските народни представители са "добре запознати и са прочели договора за присъединяване на България към ЕС".

Нямам ни най-малката амбиция, намерение или самочувствие да се изказвам дали едно решение на НС е конституционосъобразно, уточни тя. Граждани на трети страни могат да придобият право да купуват земя у нас при условията на ратифициран международен договор. Такива договори към момента няма.

Считаме, че искането на НС за въвеждане на забрана или мораториум в частта спрямо чужденци и техните юридически лица от трети страни извън ЕС е изпълнено от настоящото законодателство, каза Златанова.

Министерският съвет може да поиска тълкуване от Конституционния съд, напомни вицепремиерът, но уточни, че "следващите дни ще покажат как ще се развие ситуацията".
Тя напомни още, че Министерският съвет по Конституция не разполага с правен инструментариум да налага мораториум, а това може да направи НС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Явно тиквите като Лютфи Местан (той ми е слабост щото винаги е "про европеец") се възползват от това, че българските граждани нямат копие на конституцията в джоба си (то си е една малка книжка реално погледнато) и немогат да сверяват на момента кви глупости плещят депутатите и всички "автобусни" ескепрти по медии дори. "Автобусни" щото имам чувството че ги разнасят с бус по телевизиите и радиата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
И вие ли сте се зачели в законите? :) А за това какво ще кажете:"Чл. 2. (2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.Чл. 21. (1) Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и ОБЩЕСТВОТО.Чл. 85. (1) Народното събрание ратифицира и денонсира със закон международните договори, които:3. предвиждат коригиране на границата на Република България;Чл. 86. (2) Законите и решенията на Народното събрание са задължителни за всички държавни органи, организациите и гражданите."Направо да го отменят този договор като противоконституционен, а правителството съгласно Чл. 86 да си ходи, като не ще да изпълнява.Тук има интересни неща как е у Европата дето ни тикат, и да вземат смешниците да ги прочетат, а не да си изуват гащите още преди да са им поискали! http://***.eui.eu/Documents/DepartmentsCentres/Law/ResearchTeaching/ResearchThemes/EuropeanPrivateLaw/RealPropertyProject/GeneralReport.pdf Да наблегнат на: 1.6. The Public Law and Policy Context of Real Property Transactionsb) Public law restrictions...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
денонсирамОбявявам нещо за недействително, невалидно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Чл. 85. (1) Народното събрание ратифицира и денонсира със закон международните договори, които:...9. (нова - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) предоставят на Европейския съюз правомощия, произтичащи от тази Конституция.Излиза, че РБ има абсолютното право едностранно на реши, дали иска да е член или не на ЕС ИЛИ да реши да предоговаря отношенията си с тази формация.Или ако не е така, някой правно грамотен да разтълкува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Кой е Лютфи Местан да каже, че законите на ЕС са с по-голяма тежест от тези на РБ? Било записано в конституцията? За промяна на конституцията не трябваше ли Велико Народно Събрание? От 90-та насам имало ли е такова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
ХАХ РУМЕНЕ ми ти наистина даде храна за размисъл! Аз бях чувал, за президентска демокрация и парламентарна демокрация. Определено не сме президентска, и както се вижда парламента не може да взема самостоятелни решения, различни от тези наложени от някакво бюрократично тяло извън тази държава! Може ли някой да ми каже какъв вид държавно управление е това? И кога го сменихме? С едно подписче на лист хартия ли? Едно време са се водили войни за такива неща - включително и сега в близкия Изток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
rumen221
преди 10 години
Договора с Е.С. е НИЩОЖЕН, НЕДЕЙСТВАЩЗащото:- Договора включва отстъпването на НАРОДЕН СУВЕРЕНИТЕТ, но не е утвърден с референдум и затова е НИЩОЖЕН! (Конституция - Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА. Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция (ПАРЛАМЕНТА Е САМО ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ) или отделна личност (ПРЕЗИДЕНТА) не може да си присвоява осъществяването на НАРОДНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ.) Просто е!- Е.С. е съюз на СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ- Договора не е завещание- Процедурата по Предоговоряне на коя да е точка е Част от Договора!!!- Договора в момента е Противоконституционен, защото не е УТВЪРДЕН С РЕФЕРЕНДУМ от суверена (Това е народа, а не Н.С!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
Тази, или е *** или нас прави на такива...Тя просто ни лъже:- "Едностранно удължаване на мораториума за продажба на земя на граждани на ЕС и на европейското икономическо пространство означава нарушение на договора за присъединяване на България към ЕС с всички юридически последствия."Истината - Тешение на НС - "... МС да предприеме всички действия и актове за нарагате намораториум продажбата... и т.н."- ПРЕДОГОВАРЯНЕТО НА ТОЧКИ И ЦЕЛИ ГЛАВИ Е ... ЧАСТ ОТ ПРОЦЕДУРИТЕ ПО ДОГОВОРА...!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Че кой е искал това?Българската земя в пъти е по-атрактивна от холандска или от тая на англичаните.Имах приятели ирландци, те като дойдеха за обяд си поръчваха само доматена салата или краставици. Говоря за време оно. За тях нямаше нищо по-вкусно от българския домат.На *** ли ни правят тия смортани политици.Заплатите никакви, далече от европейските, сега и земята ни на АБСОЛЮТНА безценица искат да подаряват!Щмекери нещастни! Никаква продажба, никакър Корал!Кой подписа Лисабонския договор? Кой ни продаде? А да, там стоят подписите на Станишев, Първанов и Калфин!Вземете се в ръце, Всяка държава трябва да запази индивидуалността си! Но нали ЕЦБ е крайната цел, а тя може да съществува единствено и само, ако всичко е "общо" и няма държави!Но няма да я бъде!Никакви подаръци! По-добре достойно загубете постовете си, на времето Виденов му отрязоха главата и още я носят, като на плашило, но ние знаем истината, кой го направи и защо!Ако ли, БРИКС е тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още