IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ограничават покупката на земя от чужденци по датски модел

Агроминистърът Димитър Греков предлага различни варианти, които да заменят мораториума

14:30 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще ограничават покупката на земя от чужденци по датски модел

Ще търсим възможности не за забрана, а за ограничаване на покупката за земя, каза пред журналисти днес министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по повод подкрепения от парламента мораториум за продажба на ниви на чужденци, който предизвика сериозен дебат в обществото.

В момента се проучва опитът на Дания и на Унгария при присъединяването им към Европейския съюз. Едно от условията там е всеки, който иска да купи земя, поне две години преди това да е регистрирал земеделско производство, обясни министърът, цитиран от БТА.

Преди няколко дни  Греков предложи да се обсъдят и други видове ограничения – например да не могат да се развалят дългосрочните договори с арендаторите или наемателите или пък да не се продават ниви около границите или около стратегически обекти.

Греков коментира още, че процесът за комасация на земеделска земя в България е изпуснат безвъзвратно. "Сега вече имаме нови собственици на земята и комасирането й трябва да стане по доброволен път, което ще бъде трудно и много дълго," посочи той.

Според Греков една от целите на мораториума върху продажбата на земя е била именно тази - да могат земеделските ни производители да я окрупнят - доброволно и по естествен път. Разделена на малки парцели, тя не представлява интерес нито за чужденците, нито за нашите производители, подчерта проф. Греков.

Земеделският министър се съгласи със становището, че освен комасацията другите два важни фактора за повишаване цената на земята у нас са хидромелиорациите и инфраструктурата. Според него в това трябва да инвестира държавата, а не стопаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още