fallback

Мораториумът за продажбата на земя на чужденци е противоконституционен

Депутати от БСП подготвят законодателни изменения с административни ограничения за чуждите купувачи на земеделска земя

17:12 | 28.01.14 г. 16

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание да удължи до 2020 г. забраната чужденци и чуждестранни юридически лица, които са граждани или регистрирани в Европейския съюз, да купуват земя, съобщават от съда.

Конституционното дело беше образувано на 5 ноември миналата година по искане на 55 народни представители от ДПС и БСП, след като на 22 октомври 2013 г. депутатите приеха решение за мораториум за продажбата на земеделска земя на чужденци, припомнят от институцията.

Забраната за продажбата на земя за чужденци от ЕС изтичаше в края на 2013 г. Пазарът ни на земя трябваше да бъде отворен от 1 януари т. г.

През 2010 г. от Европейската комисия (ЕК) предупредиха България, че не е готова да се присъедини към единния европейски пазар на земя заради липсата на регулации, незавършените кадастър и имотен регистър и голямата разлика в цените на земята у нас и в Европа. Тогава от Брюксел сами предложиха действащият мораториум да бъде удължен.

Властите обаче не се възползваха, а новото решение на практика принуждаваше правителството да поиска промени в договора ни за присъединяване към ЕС.

Управляващите признаха, че гласуваният мораториум реално няма правна сила, но така и не потърсиха начини за ревизията му.

Депутати от БСП в момента подготвят законодателни изменения с административни ограничения пред чуждите купувачи на земеделска земя. За купувачите вероятно ще се прилага принципът на уседналостта и ще се изисква да са живели поне 3-5 години в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
fallback