IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят се нови ограничения за покупката на ниви от чужденци

В Европа има различни механизми за контролиране на търговията със земя, заяви Светла Бъчварова

11:31 | 07.01.14 г. 2
Готвят се нови ограничения за покупката на ниви от чужденци

Само в шест държави в ЕС има възможност да се купува и продава земя свободно, включително и за чужденци. Във всички останали страни действат различни механизми за регулация на покупко-продажбата на земя и целта е не толкова да се защити земята, а тя да се обработва и собственикът да я пази. Това каза Светла Бъчварова, председателя на комисията по земеделие към НС, пред БНР.

Припомняме, че през октомври парламентът удължи мораториума върху придобиването на земя от чужденци до 1 януари 2020 г.

Несъгласни с решението депутати от БСП и ДПС сезираха Конституционния съд. Вицепремиерът Зинаида Златанова тогава се обяви против решението с мотива, че членството в ЕС поражда освен права и задължения, както и че България е имала 7 години преходен период след влизането в ЕС - от 2007 до 2014 година, през които да се подготви за възможността чужденци от ЕС да купуват земя у нас.

„Опазването на земята е ангажимент на държавата, но трябва да се изпълнява от собственика. От тази гледна точка собствеността върху земята в държавите не е абсолютно свободна – да се купува както стоките в магазините“, каза още Светла Бъчварова.

Тя допълни, че са направени изключително много консултации и са намерени най-подходящите механизми, които трябва да бъдат включени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Както за българските граждани, така и за чуждестранните, важно условие е уседналостта. В повечето държави тя е до 5 години. Това гарантира, че този, който купува земята, ще се грижи за нея – ще я обработва и стопанисва така, че да носи доход. А не да печели само от следващи покупко-продажби, допълни депутатът.

Тя посочи още, че един от специфичните проблеми на пазара на земя, освен разпокъсаността, е ниската пазарна цена на земеделските земи, което може да предизвиква интерес за покупка с цел за препродажба, а не вкарване в селскостопански оборот. Важно е да се знае и произходът на средствата, обясни Бъчварова.

На въпрос каква ще е законодателната инициатива до произнасянето на Конституционния съд Светла Бъчварова отговори, че на практика „Коалиция за България“ е готова с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Целта на промените била да се обхване и обработването на т. нар. бели петна, както и проблемът с неплащането на ренти. Този месец земеделската комисия в НС ще обсъди промените.

Запитана дали все още депутатите от „Коалиция за България“ още са с различни гледни точки по въпроса за мораториума, Бъчварова отговори, че според всички тях земята е ценност. Мораториумът не решава въпросите, за които говорим, обясни тя.

Светослав Николов от Гражданския комитет "Равни пред закона" заяви по темата, че трябва да се постигне справедлива регулация за чуждите граждани, които желаят да развиват земеделие в България. Спекулативните продажби трябва обаче да се ограничат, за да се не получи балон, както при строителството.

Организацията предлага в закона да се вкара изискването поне за три години уседналост на чуждестранен гражданин, 300 дка максимална собственост на чуждестранен гражданин от ЕС със задължението теренът да се обработва, също и нивите да са отдалечени на 50 км от държавната граница, ако е външна за ЕС. Николов иска за чужденците да има ограничение за ползване на земите в граничните земи, без право на собственост.

Светла Бъчварова допълни, че ограничения за граничните земи има в някои страни от ЕС, например в Италия. Въпросът обаче останал отворен, а много от земите в граничните райони на България били в Натура 2000, така че не се очакват желаещи да ги купуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
:) Очевидно.Уви за малко електорални еденици! За повечето - "Търговци на тютюн и кръв човешка, продаваха на дребно твойта пръст "Г. Джагаров (титан на комунистическака поезия) - добър е между другото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
cvetang
преди 10 години
явно трябва цената на земята да не поскъпва много.за да може някой и друг Адцис или друга фирма да си докупи земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още