IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И общините ще могат да финансират изработването на кадастрални карти

За тази година са заложени 10 млн. лева за кадастъра

17:39 | 30.01.14 г.
И общините ще могат да финансират изработването на кадастрални карти

Общините ще могат да финансират изработването на кадастрални карти и регистри със собствени средства. Това се залага с промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, предложени от депутата от “Коалиция за България” Емил Костадинов и приети на първо четене от парламентарната комисия по регионална политика.

Костадинов поясни, че на общините се дава такава възможност, защото през последните няколко години държавата не е отделила финансиране за кадастъра. Кадастрални карти и регистри обаче са необходими за подготовката на устройствените планове на общините. Местните власти трябва да са готови с тях до 2016 г.

Депутатът допълни, че ако изготвянето на кадастралната карта на дадена община не е приоритет на държавата, а местната власт има нужда от кадастър, няма да има проблем общината да финансира подготовката му със собствени средства.

Костадинов отхвърли опасенията на Националното сдружение на общините, че с тези текстове местните власти ще бъдат принудени да финансират държавни приоритети. Мнението му подкрепи и Мария Пирянкова от Агенцията по кадастъра, според която предложението не е императивно и задължаващо.

За тази година са заложени 10 млн. лева за подготовката на кадастрални карти. Според Емил Костадинов, ако държавата успее да осигурява финансиране от този порядък през всяка следваща година, до края на мандата покритието с кадастрални карти “ще нарасне значително”. В момента с кадастър са покрити около 18% от територията на страната.

Същевременно общините окончателно ще бъдат освободени от таксите, които плащат за услугите, предоставяни от структурите на агенцията по кадастъра. Таксите отпаднаха още с промени в Закона за геодезията и картографията, с които службите се задължават да осъществяват безвъзмезден обмен на данни.

Мария Пирянкова потвърди, че е подготвена и специална заповед за териториалните структури на агенцията във връзка с таксите за общините.

Една от поправките в закона предвижда да се даде възможност на нотариусите да ползват информационната система на кадастъра чрез отдалечен достъп. Отделно собствениците на имоти ще могат да правят справки във всички служби на агенцията по кадастъра без значение от местоположението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още