IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителното министерство ще се фокусира върху кадастъра

Възможно е около 75% от постъпленията в Агенцията по кадастъра да се реинвестират за изработването на кадастрални карти, според строителния министър

20:18 | 04.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Строителното министерство ще се фокусира върху кадастъра

Изработването на кадастралната карта е сред топ приоритетите на Министерството на инвестиционното проектиране. Това каза строителният министър Иван Данов пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос от депутата и бивш регионален министър Лиляна Павлова Данов коментира, че е получил обещание от финансовия министър около 75 на сто от постъпленията в Агенцията по кадастъра, която премина наскоро под шапката на строителното министерство, да се реинвестират за изработване на кадастрални карти, тъй като в момента те обхващат под 18% от територията на страната.

Друга важна задача, която очерта Данов, е привличането на чужди инвестиции в строителството.

Сред най-важните приоритети министърът постави и реформата в строителното законодателство, което той определи като тромаво.

Данов съобщи, че до края на годината се планират законодателни промени в посока
"олекотяване" на сегашния Закон за устройството на територията (ЗУТ) от гледна точка на проектирането. Самият ЗУТ обаче още тази година вероятно ще бъде заменен от два нови закона - за териториалното устройство и за строителството. Тази идея лансира преди по-малко от месец депутатът Димчо Михалевски, който председателства парламентарната комисия по регионална политика.

Предстои да бъдат актуализирани също така законите за кадастъра и имотния регистър и за геодезия и картография, допълни Иван Данов. Той припомни и промените в Закона за обществените поръчки, които касаят строителството.

Данов каза още, че част от проектите, които постъпват в министерството, са положителни, но част от тях имат "тъмна сянка върху мотивацията да бъдат предложени за изпълнение". Министърът не уточни кои са положителните и кои – лошите проекти, но сред добрите били индустриални и производствени обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
shonitou
преди 10 години
ще им отнеме 100 години за да изринат кашата, в която е затънал измисления кадастър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още