IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И министерството на инвестиционното проектиране подготвя приоритетни проекти

Новият министър ще започне да работи от кадастъра

12:26 | 15.07.13 г. 1
И министерството на инвестиционното проектиране подготвя приоритетни проекти

Тече подготовката на големи строителни проекти, които да бъдат управлявани от министерството на инвестиционното проектиране, съобщи пред БНТ ресорният министър Иван Данов.

Той обаче не уточни точно по какви проекти работи ведомството с мотива, че има нужда от време, за да бъде окончателно структурирано министерството. То разполага с 250 хил. лева за мебели и техника, като не се предвижда разкриване на нови щатове. Персоналът ще се “запълва” с прехвърляне от други структури, поясни министърът.

Данов припомни, че към ведомството минават дирекцията за строителен контрол и агенцията по кадастъра и допълни, че би трябвало и дирекция "Жилищна политика" в Министерството на регионалното развитие да премине под шапката на новата административна структура.

Засега обаче тази дирекция ще остане в регионалното министерство, тъй като вече текат проекти, финансирани с европейски пари, и има риск от загуба на средства, ако прехвърлянето стане сега.

Като своя основна задача Иван Данов определи привличането на инвестиции в строителния сектор. Водещ приоритет обаче ще бъде изграждането на кадастъра като основа за привличането на инвестиции.

"Първата поръчка, която получих още в парламента и с която ще се захвана, е да се създаде кадастър. Преди да има кадастър е трудно да се привлекат инвеститори, тъй като привличането на инвеститори означава доверие. България в момента е позагубила доверие”, коментира той.

Министър Данов увери, че ведомството няма да изземе дейности на общините, тъй като ще отговаря само за национални обекти, определени като такива от Министерския съвет. Той допълни, че самото ведомство няма да има капацитета да контролира строителството на всички обекти, включително тези от общинско значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Незабавно отменете противоконституционните промени в ЗОЗЗ от 2010г !!! - "заварените положения" се третират противоконституционно по новите промени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още