fallback

Жилищният пазар в София се оживява

От началото на годината сделките в централните райони са двойно повече спрямо същия период на миналата година

14:17 | 10.05.14 г. 19

Възстановяването на жилищния пазар в София започва да се усеща, като през първото тримесечие на годината в районите с концентрация на ново строителство е отчетен и слаб ръст на цените, сочат данни на компанията за недвижими имоти „Адрес Недвижими имоти”.

От началото на 2014 г. сделките в централните райони са двойно повече спрямо същия период на миналата година. През последните две години от агенцията наблюдават завръщане на купувачите на имоти в центъра на столицата, но при по-реалистични цени.

До края на годината не се очакват съществени сътресения в активността и в ценовите нива в София. Единствено някакви значими промени в отделните квартали биха дали възможност за по-сериозна промяна и в ценовите нива.

Най-стабилен е жилищният пазар в източните райони на София, които продължават да се развиват активно. В тези квартали се появяват качествени обекти на достъпни цени, подобрява се и тяхната инфраструктура. Очакванията на компанията са пазарът в тези райони да се активизира все повече, а цените да се вдигат по-бързо в сравнение с останалите райони на столицата. 

Един от факторите за стабилния пазар в тези квартали е големият брой работни места, които се създават в района. Това мотивира много хора да закупят жилище в района, в който работят.

Други стабилни квартали, по данни на агенцията, са „Борово” и „Княжево”. Купувачите, които ги предпочитат, отиват там поради нагласата, че ще живеят в по-зелена среда.

В годините на кризата цените на жилищата в отделни райони на София са се понижили с между 25 до 50%, сочат данните на компанията. Според агенцията най-стабилни са останали цените в кварталите с по-голям дял на новото строителство, като „Борово”, „Младост”, „Дружба”, „Банишора” и други.

Най-силен е спадът в районите, в които възможностите за строителство са били по-ограничени – централните квартали, „Западен парк”, „Иван Вазов” и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
fallback