IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото жилищно строителство продължава да намалява

В София въведените в експлоатация нови жилищни сгради са намалели почти наполовина за една година, а жилищата - над два пъти

15:35 | 08.05.14 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Новото жилищно строителство в България става все по-ограничено, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Новопостроените и въведени в експлоатация жилищни сгради и жилища са продължили да намаляват и през миналата година, след като заради кризата, а и свръхпредлагането в някои райони на страната, строителните предприемачи силно ограничиха активността си.

През миналата година в експлоатация в страната са били въведени 2 199 жилищни сгради – с 200 по-малко спрямо 2012 г. Броят им е по-малък дори и от новите жилищни сгради, въведени в експлоатация през 2010 г. - най-тежката за строителния бранш и пазара на имоти (2 350 сгради), показват данните на статистическия институт.

Същевременно броят на въведените в експлоатация нови жилища е намалял до 9 250 през 2013 г. от 9 970 през 2012 г., 13 953 през 2011 г. и 15 711 през 2010 г.

Новото жилищно строителство в София-град се е свило почти наполовина за година. През миналата година са били въведени в експлоатация 76 нови жилищни сгради срещу 132 през 2012 г. и 174 през 2011 г.

Подобна е и тенденцията при въведените в експлоатация нови жилища в столицата – през миналата година те са само 284 спрямо 634 година по-рано и близо 1 200 през 2011 г. За сравнение, през 2013 г. въведените в експлоатация нови жилища в области като Плевен, Велико Търново, Добрич и Хасково са повече, отколкото са в столицата.

От данните се вижда, че има натиск върху новото строителство и във областите Варна, Бургас и Пловдив, но динамиката на активността в сектора не е толкова рязка, колкото е в София, още повече, че пазарът по Черноморието е подкрепян силно от търсенето на рускоговорящи клиенти.

В област Варна въведените в експлоатация нови жилищни сгради са намалели несъществено до 427 през 2013 г. от 443 през миналата. Броят на въведените в експлоатация жилища обаче отчита ръст до 2 329 спрямо 1 944 година по-рано.

В област Бургас е регистрирана плавна тенденция за намаляване на броя на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища през последните 4 години. През миналата година броят на новите жилищни сгради е намалял с 61 до 322, а на жилищата – с под 200 до 2 732.

В Пловдивско пък въведените в експлоатация нови жилищни сгради постоянно се увеличават през последните 4 години, но за сметка на броя жилища, които намаляват, сочи още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
За съжаление без строителство нашата икономика няма да има растеж - май е типично за Ю. Европа. Малко помощ за строителите от държавата няма да е излишна. Никой не коментира ужасно застарелия и скапан жилищен фонд. Никой не коментира факта, че дори в най-голеия пик , в София реално новите жилища не обърнаха тази лоша тенденция на застаряване. Енерг. ефективност на новите жилища е безспорна. Не мога да си обясня и малката разлика между панелка с изхабен на половина ресурс от време на живот и ново жилище. Не е нормално- може би масово се задържат стари имоти.. Ниските данъци са факт - така няма пари за инфраструктура, а пазара не работи. Цените се оказаха стабилни у нас - е във Сф, Вн и някои други имаше спад, но не фатален. Това е добре, независио от причините - руснаци, продажба на земя и т.н. Бедните не може да определят реален пазар бе хора. Никога и никъде не е било лесно за човек на заплата да си купи имот - поне в масовия сегмент на доходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
lordrad
преди 9 години
С цел да се освободят от плащането на високи данъци, гърците масово започнали да продават своите къщи и апартаменти на цени от по 100-300 евро на квадратен метър, съобщават местни медии.Икономическата криза и повишаването на данъците върху имотите принуждават жителите на Гърция да продават.Цените на недвижимите имоти в страната са паднали до нива невиждани от 80-те години на миналия век, пише вестник "Етнос".В статията, озаглавена "Новото състояние на пазара на недвижими имоти в 40 района на страната, "Етнос" твърди, че старите апартаменти на по 30-40 години могат да се намерят на цени от 100 евро квадратния метър.Данните сочат, че цените на недвижимите имоти са паднали с 50% на годишна база в някои райони на страната. В Солун например могат да се намерят оферти за 270 евро на квадратен метър, а в Атина, за 580 евро на кв. м.При новите сгради, се оказва, че спадът на цените не е толкова голям, но все пак и при тях има значително поевтиняване, като е възможно да се закупи чисто нов апартамент в Атина за 1000 евро на кв. м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Хайде още веднъж, че като чета глупости се възмущавам-апартаменти над 100кв.м. има за под 30 ЕУ-само, че не в хубавите квартали на София, а в тези на Перник. Ако ти изглежда скъпо-купуваш в Перник и всеки ден с влакчето към столицата да бачкаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
а и чакай да те питам-в кое треторазрядно сайтче си прочел, че сравними имоти в Германия са по-евтини от колкото в България? Я дай да видя линкове, че нещо ми мирише на тотална глупост това:) Не знам нищо за имотите на Албиона ама подозирам, че и това е тотална глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
ми тогава кво ревеш под тая тема?:) Ти грам не си фактор за нашият пазар(по твоите думи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 6
studioaa
преди 9 години
Нашият пазар изобщо не ме касае, повярвай ми, изказвам се като страничен наблюдател просто. Живея извън страната и то под наем, но мога без проблем да си позволя и mortgage, но просто е излишна тежест за мен засега. А за това, че ще се върна някога и ще инвестирам в наш имот спечеленото не ми е минавало даже през главата като идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 5
avramcho
преди 9 години
Пишещи братя , ;)форумите имат две предназначения :1 - място за изливане на емоционални излишъци2- място за Маркетинг (проучване на нагласите и преброяване на заинтересованите).........има ли Против цените - значи има Закъснели да купят ..които са Таргет ;)не си мислете , че мнението ви има значение за цените достатъчно е да се знае ,че ви има ;)останалото ще го разберете скоро ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
България е уникална в това отношение, тук нещата нямат много общо със схемата в Западна Европа. В някой страни като Германия повечето хора 60% живеят под наем защото младите често се местят от град на град в търсене на по-добра работа и имат много по-добра мобилност от нас. Ако имаха имот това нямаше да е толкова лесно колкото сега. Повечето германци ако купуват дом го правят след 40-50 годишна възраст, защото чак тогава започват да живеят уседнало като нас. Може би ще те учудя, но немските имоти са много по-евтини от нашите спрямо нивото на доходите там, същото се отнася и за имотите на Албиона или дори за имотите в Норвегия и Швейцария. У нас опредлено се спекулира с народопсихологията, насаждана с векове за моята крепост и другите заблуди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
rover
преди 9 години
Това, че масата не може да си позволи собствено жилище ===================================================================Абе ти виждаш ли какво си написал? И това за България ли е, или за Великобритания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
rover
преди 9 години
Моля всички гладни, въшкави и бездомни да се въздържат от мнения в тази тема. Те май бъркат всеобщото избирателно право с правото на мнение по имотните въпроси. Не им е в компетенцията. Да си гледат глобалните проблеми, бюджетните , нивото на заплатката...такива неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още