IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 8 нови жилищни сгради са въведени в експлоатация в София за три месеца

В област Варна са били въведени в експлоатация най-много жилищни сгради и жилища през първото тримесечие

13:14 | 09.05.14 г. 8
Едва 8 нови жилищни сгради са въведени в експлоатация в София за три месеца

През първите три месеца на годината в София-град в експлоатация са били въведени само 8 нови жилищни сгради, сочат предварителни данни на Националния статистически институт. При това в сградите има общо 9 жилища - т. е. преобладават еднофамилните къщи.

За сравнение, през първите три месеца на миналата година въведените в експлоатация жилищни сгради в столицата са били 28 със 107 жилища, а през първото тримесечие на 2012 г. – 53 жилищни сгради със 177 жилища.

Темповете на спад на новото жилищно строителство в София-град продължават да изпреварват спада като цяло за страната през първото тримесечие на годината. Същевременно статистиката потвърждава концентрацията на ново жилищно строителство по Черноморието заради интереса към ваканционните жилища предимно от рускоговорящи купувачи и в област Пловдив, макар че активността там също намалява спрямо предходните години, но с по-бавни темпове.

Лидер по ново жилищно строителство през първото тримесечие на годината е област Варна – въведени са в експлоатация 87 сгради с 821 жилища в тях. Следва област Бургас със 78 сгради с 616 жилища, София-област - 57 сгради с 67 жилища, област Пловдив – 42 жилищни сгради с 223 жилища в тях.

Общо за страната през първото тримесечие на годината в експлоатация са въведени 532 нови жилищни сгради с 2 287 жилища. Спрямо първото тримесечие на 2013 г. сградите са с 19 по-малко, или с 3,4%, докато новопостроените жилища в тях са с 3,8% повече. 

Според разпределението на новопостроените сгради по вид най-голям относителен дял имат къщите – 69%, следвани от жилищните кооперации – 14,1%.

По-голямата част от новопостроените жилища – над 45%, са с две стаи, следвани от тези с три стаи (близо 28%). Спрямо първото тримесечие на 2013 г. е отчетено увеличение само на четиристайните жилища, но се запазва структурата на жилищния фонд с преобладаващ дял на двустайните и тристайните жилища.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 86,4 кв. м през първото тримесечие на 2013 г. на 87,2 кв. м през същото тримесечие на 2014 г., отчита още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
1111@
преди 9 години
Мисля,че една от причините за бурното строителство във Варна и региона е ,,топлата връзка,, която имате с парламента и банковото лоби(което май е едно и също) Вие също сте предпочитаната ,,ошфорна,, дестинация за капитали насочени към туризъм... Всяко правителство старателно обгрижва туризма с редица специфични закони и разпоредби(хората се грижат за имотите си)В София е малко или много по-различно.А и от време оно се знае,че на морето се харчи....и много хора работят и отлагат потребление в София за да си ,,отживеят на морето,, лятото...а парите пак при вас! Абе живот си живеете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Схемата която прилагат е много показателна. Трябва всяка година по една такава за архив. Вижда се ясно, как по черноморието се строи в пъти повече от останалата част на страната. И наистина сега гледам след близо 5 год. затишие, взеха да строят и в града доста кооперацийки. Макар че във няколкото наскоро построени в квартала, не виждам да са се нанесли много хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Това е добре че строите...значи има желаещи за покупка.От друга страна пазара в двата града няма нищо общо....и май никога няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
toto
преди 9 години
И догодина като въведат 10 сгради ще ни продънят ушите за ръст от 25% в жилищното строителство! а новите сгради се броят на пръсти в буквалния смисъл :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
aide_de
преди 9 години
В София има най-голям брой празни жилища и най=голям брой спекулативно закупени жилища.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Столична община ако не пречеше толкова щяха да са повече,а че цели квартали са без регулация само и само да се взимат рушвети.пак е добре че има 8 авантюрист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Нищо странно и неочаквано.....Чумата по българските ,,строители,, се нарича ЕВРО КОД ....хахахаха...Айде с бодра стъпка към дръвника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още